Kylarfläkt Design

Radiatorer, som vatten-till-luft-värmeväxlare, är inte mycket bra utan luftflöde att färja bort värmen från den vätska de innehåller. Luft tillåts stagnera runt kylarens kylflänsar snabbt mättas med värmeenergi, och måste gå iväg så fort som möjligt så att kallare luft kan ta dess plats. Vid låga hastigheter, måste kylaren lite hjälp för att kompensera för bristen på frisk luft som annars skulle häll genom bilens grill öppning. Fixed-Blade, fast Mekanisk fläkt

Dessa är de mest grundläggande typen av motor-driven kylfläkt. Den fasta kniven mekanisk fläkt fäster vanligtvis till vattenpumpen remskiva, och roterar i direkt proportion till motorns varvtal. Detta fungerar ganska bra så länge som hästkrafter och effektivitet beträffar, eftersom fläkten kommer alltid att dra luft genom kylaren, så länge som motorn fortsätter att gå. Du är osannolikt att hitta ett fast fan på något annat än stationära industri och jordbruk motorer, som tenderar att köra i timmar i sträck med konstant varvtal och som inte skulle få ett kylande luftflöde annars.
Fixed-Blade, Clutch-Driven Mekanisk fläkt

Nästan alla moderna bilmotorer som använder en mekanisk kylfläkt använda någon typ av koppling. Koppling fans finns i två varianter, temperaturavkänning eller rpm begränsade. Temperaturgivarelement fans använder värme som överförs genom vattenpumpen för att expandera en metall spole inuti fläktnavet. Denna expanderande metall spole låser fläktbladen till vattenpumpen axeln, vilket ingrepp fläkten när kylvätskan når en viss temperatur. RPM-begränsade fans använder en viskös koppling mellan fläktbladen och nav som begränsar fläktens varvtal och därmed hur mycket ström det kan sav från motorn. Addera ditt Flex-Blade, Clutch -Driven eller Fixed Fan

Vissa prestanda fans använder flexibla blad som kan ändra vinkel eller beck. Fläktbladen standard till en brant vinkel vid låga varvtal, vilket drar så mycket luft genom kylaren som möjligt. Som rpm ökar, tvingar lufttrycket på bladen dem att plana ut, minskande stigning och därmed luftflödet. Bladen kommer att finna jämvikt på egen hand, att landa på en viss tonhöjd där minskade lufttrycket inte längre kan få dem att plana ut. Detta koncept är funktionellt lika de rpm-begränsad fan, men trumf den viskösa kopplingen med sin enkelhet och minskad massa. Flex-fan kan vara koppling-driven, men dess motstånd är tillräckligt låg för att det förblir ett hållbart alternativ för fast nav.
Elektriska fläktar

Låt oss börja med skingra ett rykte. Elektriska fläktar är faktiskt mindre effektiva än mekaniska fläktar på att omvandla motoreffekten i luftflöde inom ett snävt intervall luftflöde. Den mekaniska fläkten är, för alla avseenden, nästan perfekt när den används i sitt ideala rpm, en elektrisk fläkt motor körs endast vid cirka 90 procent verkningsgrad, och det drar ström från en generator, som är bara 70 till 90 procent effektivare. Den elektriska fläkten fördel är att det går på ett varv och ett varv bara, vilket innebär att ingenjörer kan forma sina blad för att maximera effektiviteten vid den hastigheten. Och när fläktarna inte är igång, kan de använda potentiellt luftflöde som passerar genom kylaren för att generera kraft och mata tillbaka in i bilens laddningssystem.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96650.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.