Tändningsinställning Specifikationer

Bilmotorer förlita sig på en komplex förbränningsprocessen för att utvinna energi ur bränslet. För att få den största mängden energi från en viss mängd bränsle, även känd som bränsleeffektivitet, är det nödvändigt att antända bränsle vid en exakt tidpunkt under förbränningscykeln. Automobiles använder en elektriskt driven system för att antända bränslet och kontroll när antändning sker. Inställningarna för när antändning sker kallas tändningen. Syfte

Tändningsinställning är ansvarig för att kontrollera det ögonblick när bränslet och luftblandningen i en förbränningsmotor antänds. För att en motor att arbeta med maximal effektivitet och effekt vid alla hastigheter, måste bränslet och luftblandningen tändas vid exakt rätt ögonblick, oavsett motorvarvtal. Eftersom den optimala tiden för att antända blandningen ändrar som påverkar motorvarvet måste tändningen ändras också. Addera Mätning

ögonblick bränsle och luftblandningen i en förbränningsmotor antänds relativt när kolven når TDC, eller, övre dödpunkten, på kompressionsslaget uttrycks i grader. Om ett tändsystem är inställd på att antända blandningen exakt när kolven når TDC, då tidpunkten uttrycks som sätts till 0 grader, eller rakt upp TDC. Om tändningen är inställd på att antända blandningen innan kolven når TDC, då tidpunkten anses vara avancerade. Hur långt före kolven når TDC att antändning sker mäts i grader.
Initial Timing

Initial timing är tidpunkten inställningen i tändsystemet när motorn är på tomgång. Initial timing avgör när bränsle och luft blandningen ska tändas på tomgång och inga andra ändringar läggs. Denna inställning avgör basinställ timing på vilken timing förväg och total timing kommer att grundas. Initial timing är statisk och förblir densamma genom hela driftområdet för motorn.
Timing Advance /Curve

motorn varvar, blir det nödvändigt att tända bränsle och luft blandningen förr. Eftersom förbränningsprocessen tar tid att inträffa och målet är att fullständigt förbränna bränslet och luftblandningen innan kolven har inlett sitt nedåtgående slag, är det bäst att antända blandningen något innan kolven når toppen av cylindern. Tidpunkten förväg eller kurvan representerar hur långt framför kolven når övre dödpunkten i cylindern på kompressionsslaget att bränslet och luftblandningen antänds över hela varvtalsområdet för motorn. I äldre motorer, är detta förskott styrs av mekaniska vikter fästa vid en platta i den distributör som använder centrifugalkraft för att flytta plattan som motorns varvtal ökar, vilket ökar tidsanpassningsförsprånget. I nyare bilar, är det förskott som styrs av bilens dator enligt input från olika sensorer som avgör hur mycket tid som behövs vid ett givet varvtal.
Total Timing

Total timing är den maximala mängden tidsanpassningsförsprång tändningen kommer att producera. Om motorns initiala timing är satt till 5 grader före TDC, och förskottet /kurvan är inställd på 20 grader max, då den kombinerade timing är 25 grader före TDC, vilket är den totala timingen i tändsystemet.


optimala inställningar

De bästa timing inställningar bestäms av en mängd faktorer. Cylindervolym, kompressionsförhållande, oktantal av bränsle och andra faktorer avgör när den bästa tiden att antända bränsle och luftblandningen sker. På grund av detta, biltillverkare bestämmer en specifik tidpunkt mätning för sina motorer som representerar den bästa inställningen för alla förhållanden. Äldre fordon som inte använder omborddatorer kan ställas in manuellt enligt tillverkarens fastställda specifikationer. Tändningsinställning på nyare fordon som använder en färddator måste ställas in med komplexa verktyg och datorutrustning. Detta är dock sällan nödvändigt utom i fråga om stora motorreparationer.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/128967.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.