Mercedes 601 motor Beskrivning

Mercedes Benz 601 diesel motor, tekniskt kallas OM-601, medan inte den mest spännande motorn, var en revolutionär motoranläggningen som banade väg för senare dieselmotorer. Den fyrcylindriga OM601 är känd för sin otroliga hållbarhet när det underhålls på rätt sätt. Många ägare av Mercedes Benzes med denna motor har sett motorerna senaste 300.000 till 400.000 miles eller mer. Motorn introducerades 1983 och drivs av 190D sedan i 2,0-liters (europeisk) och 2,2-liters (US) versioner .. Teknisk

OM-601 är den minsta medlemmen i OM-60X familjen Mercedes motorer och utnyttjade en gjutjärn block med en aluminium huvud och innehöll en dubbel arrangemang överliggande kamaxel. Att ge till under-huven clearance, är cylindrarna vinklad 15 grader åt sidan snarare än vertikalt.

Tack vare aluminium huvud, vägde motorn också några 100-lbs mindre än OM-61X som den utbytt. OM-601 producerade 72-hk vid 4.200 rpm och 96 ft /lbs i vridmoment vid 2800 rpm. En duplex kedja som rinner av vevaxeln driver kamaxlar och bränsleinsprutning pump. Det finns en separat kedja också på vevaxeln som driver oljepumpen.

En av de anmärkningsvärda funktioner i OM-601 är bränsleinsprutning, som utnyttjade en förkammare design som gick i produktion förrän det var slutligen ersättas av CDI rail-insprutning. Insprutningspumpen var en Bosch PES-4M.
Bränsle körsträcka

I dag återvände motorn ganska imponerande siffror bränsleekonomi som fortfarande ser bra ut idag. M201 chassi bilar som använt motorn återvände ca 30 + mpg stad och 45 + mpg motorvägen i 2,0-liters version. Den 2,2-liters var ännu mer imponerande, och kunde i genomsnitt 36 mpg i staden och 55 mpg på motorvägen.
Underhåll

Tillsammans med regelbunden olja förändringar, som alla dieselmotorer, rekommenderas det att motorerna ska rensas en gång om året och glödstiften behöver bytas med några års mellanrum. Varje 150.000 miles bränslereturledningen raderna behöver bytas. Även om Serpentine belt sällan bryter, är det viktigt att följa upp sin kondition och byt om den är skadad, eftersom en trasig rem kan orsaka att motorn överhettas.
Potentiella problem

Medan OM-601 har ett legendariskt rykte för pålitlighet, kan det finnas några frågor om motorerna inte underhålls ordentligt. På grund av användningen av en aluminium huvudet på en gjutjärnsblock, blåsta headgaskets resulterar ofta i en skev huvud. Därför är flitig byte av headgasket rekommenderas. Den kamkedjan måste också bytas vid de rekommenderade intervallen.

Bränsle pump för insprutningspumpen är oljat med en anslutning till motorns oljeförsörjning, och tätningen mellan de två är också benägna att läcker. Även byte av tätningen är tidskrävande och måste göras noggrant och korrekt, är det möjligt för en skicklig hem mekaniker. Lyckligtvis betyder OM-601: s användning av hydrauliska lyftare att det inte finns något behov av ventil justeringar för motorns livslängd.

För utsläpp skäl, hade Kalifornien bilar en EGR-ventil för att recirkulera avgaserna. Om inte fungerar korrekt, kan dessa orsaka körbarhet frågor.
Roliga fakta

För kallare miljöer, har motorn ett block värmare med en extern sladd som kan anslutas i externt. Detta innebär att den kalla morgnar blocket redan kan värmas, förutsatt värme för de åkande så fort bilen startas.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/diesel-cars/105063.html

Previous:
Next:

dieselbilar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.