Svenska Bil >> bilentusiaster >> Muscle Cars >> Content

Mopar Shaker Hood Scoop Historia

Termen "shaker huva scoop" hänför sig till en bil luftintag som skjuter ut från huven genom ett specialtillverkat öppning. Det korrekta sättet att hänvisa till enheten är som en shaker scoop, även om "shaker hood scoop" och "shaker hood" är också vanligt, om fel, vardagsuttryck. Mopar är firmanamn Chrysler bildelar division - Namnet är en sammandragning av "motordelar" - och en produktion shaker huv först dök upp på Chryslers Barracuda och Challenger muskelbilar. Nomenklaturen

Shaker skopor är fästa direkt till den översta ytan av luftrenaren, vilket innebär att de står ovanför den laterala linje som markerar toppen av en vanlig motor. En öppning måste skapas i huven för att tillgodose detta. Projicera således genom kroppen av fordonet, som dämpas och fjädrad av fjädringssystem, men fäst vid motorn, vilket inte vibrerar scoop i tiden med förflyttning av den fungerande motorn. Namnet "shaker" dras från detta beteende. Med hjälp av en shaker scoop på sin 1970 Barracuda, Plymouth fabriken ursprungligen stämplas alternativet som IQECAG paket, en akronym för "Incredible Exposed Darrande Cold Air Grabber." Namnet kanske kunde ha varit lite mer grabby själv.


Syfte

I likhet med alla liknande skopor är shaker avsedd som en ramluft enhet. Detta är något av en dömd ambition, med tanke på att de flesta motorer aspirera flera hundra kvadratmeter luft per minut, scoop gör lite för att öka den volymen. Det gör dock kanal svalare luft till motorn än vad som skulle ha samlats in av en traditionell enligt-huven intag, och via en kortare väg.
Evolution
< p> Vents på kåpor var inte ny när shaker scoop dök. En tradition av att skapa öppningar i huvor och installera skopor hade utvecklats i racing och hot-rod världar, men dessa gjorde ingenting mer än kraft luft i motorrummet. Den shaker scoop var den första produktionen tillbehör som tvingade luft in i luftrenaren själv.
Construction

De viktigaste komponenterna är ett centrum bottenplatta och fästet som fäster luftrenaren, under en yttre basplatta med tätningar som rymmer luftfiltret och luftrenaren locket. Crowning aggregatet är ett yttre "bubbla", som är den synliga utsidan av enheten.
Historia

Shaker skopor ursprungligen monteras på 1970 och 1971 Plymouth Barracudas och Dodge Challengers, men General Motors utformade varianter för sin Pontiac GTO och Firebird modeller genom nästa decennium. Skopan verkade också som en eftermontering på Fords Mustang Cobra och Gran Torino modeller. Genom 1970-talet, ingick stil utvecklingen rundade fronter, en räfflad rygg - särskilt väl lämpad för Firebird - och låg profil anpassningar. Skopan är fortfarande ses som att föra värdefull operativ förbättring - och en hotfull old-school persona -. Av dagens högpresterande muskelbilar, till exempel som en eftermarknad del för Dodge nya Hemi Challenger

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/muscle-cars/93568.html

Previous:
Next: No

Muscle Cars

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.