Svenska Bil >> Auto Repair >> Allmänt Auto Repair >> Content

Vilka är de funktioner ett motorsvänghjul?

Att stor bit av stål snurra runt bakom din motor kan verka enkel, men dess syfte är betydligt mer komplex. Svänghjul fungerar på en av de enklaste principerna i fysikens värld: objekt i rörelse tenderar att stanna i rörelse. Svänghjul hjälper en motor att köra mjukare, håller längre och accelerera lättare från en hållplats. Koppling friktionsyta

Endast manuellt växlade bilar använder svänghjul (automatik använder flexplates och momentomvandlare, som lagrar tröghet på samma sätt som ett svänghjul). Svänghjulet stora, plana ytan gör för en perfekt friktionsyta. När kopplingen är inkopplad (routing kraft från motorn till transmissionen), en tung fjäder trycker sin friktionsdynan mot svänghjulet yta. När kopplingen pressas mot svänghjulet, det tar mycket av vridmoment för att få de två att glida.
Motor Jämnhet

Ett svänghjul definieras av dess vikt. Medan spinning, de flyweel fungerar som ett slags "batteri," lagra motorns rörelseenergi för senare återvinning. Detta kan komma väl till pass på stor slagvolym motorer av alla slag (något större än en 2.0L fyrcylindrig, en 3.5L sexcylindrig eller en 5.0L V8), som tenderar att vibrera mer med de individuella cylindern explosioner. Om inte för ett svänghjul, skulle motorns vevaxel vara konstant acceleration och retardation, vilket yttrar sig som höga varvtal vibrationer.
Tillförlitlighet

Snabba vibrationer skulle snabbt skaka din motor i bitar om inte för dess svänghjul. En vibrerande vevaxel kommer bokstavligen hammare stången och huvudlager i granatsplitter, och lägger en massa onödig stress på stången bultarna. Tävlingsbilar använder ofta väldigt lätta svänghjul för ökad acceleration, men deras motorer slits sönder på en regelbunden basis för att inspektera och byta ut huvud-och stav kullager.
Avbrottsskydd

Ett traditionellt problem för motorer med lätta svänghjul är att de tenderar att stanna väldigt lätt. Ta till exempel, överspänd Formel 1-motorer med praktiskt taget ingen svänghjul alls, de kan inte ens gå på tomgång under 3000 rpm och kommer att avstanna om kopplingen är inkopplad under 5000. På andra änden av skalan, har diesel traktortrailers svänghjul som väger mer än 50 pounds, vilket betyder att det är nästan omöjligt att stanna en på något under 90 procent fullt kopplingsingrepp. Tunga svänghjul upprätthålla motorns tröghet, vilket ger dig en lite mer spelrum när du kopplar in kopplingen. Addera Starter Gear

Bortsett från deras dynamiska bidrag, svänghjul tjänar också att hjälpa till att starta motorn. Nästan alla svänghjul har en tandad "krondrev" runt deras omkrets, vilket ger svänghjulet uppkomsten av en stor kugge. Medan start ingriper starterns drevet svänghjulet s kuggkransen. Storleken på starterns mycket liten pinjongdrevet i förhållande till svänghjulet enorma kuggkrans ger startmotorn mycket mer relativ startmoment än den skulle ha om den var direkt driva vevaxeln.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/general-auto-repair/72053.html

Previous:
Next:

Allmänt Auto Repair

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.