Vad gör en Air insugningsljuddämpare göra?

För den genomsnittliga hot-rodder, intag resonatorer gå på samma hög som smog pumpar, katalysatorer, avgas ventiler recirkulering och kanistrar kol. Men tänk vilka stapla resonatorn skulle hamna i om samma Customizer visste att det var mer än en plast ljuddämparen - det är faktiskt en viktig del av motorns intag systemet, och kan lägga en ganska stor mängd hästkrafter. Design och konstruktion

resonatorn själv kunde inte vara enklare i design, det är i princip bara en expansionskammare eller bred fläck i den annars-smidig insugningsröret. Det kan eller kan inte innehålla någon form av baffel eller plåt, beroende på utformning och syftet med de designers. Resonatorer finns i två typer: In-line resonatorer är öppna kammare som sitter i inloppsröret, medan sida-gren resonatorer är kammare som sitter bredvid röret och är anslutna till den via en liten kanal eller kanal

vanlig missuppfattning

flesta hot-rodders och bilentusiaster att tänka på intag resonatorer som enkla halsdukar i insugningsröret, som konstruerats för att suga all awesomeness av en bils ljudspår att blidka fotbollsmorsorna och pensionärer. Det gör det till en utmärkt kandidat för "chuck-it" skola auto modifikation. Efter allt, det är i princip bara en plast tumör växer ut av ett rör som skall per definition vara så smidig och fläck fri som möjligt. Medan ljudkontroll är verkligen en del av resonatorn jobb, är ljudet själva kontrollen egentligen mer av en bieffekt av sitt huvudsyfte.
Tryckvåg Övertoner

Luft strömmar in din topplocket intag porten inte rör sig i en rak linje när ventilen är öppen, sedan artigt stoppa i sina spår för att invänta en annan ventil öppning. När ventilen stänger, smäller den rörliga kolonnen av luft i den, sedan komprimerar och studsar tillbaka som en fjäder. Denna tryckvåg färdas bakåt i ljudets hastighet tills intag runner öppnar eller det träffar något, och sedan studsar tillbaka mot cylindern. Detta är den "första övertonen." Tryckvågen faktiskt studsar fram och tillbaka två eller tre gånger innan insugsventilen öppnar igen.
Inmatningsrör Pulser

Resonatom i ditt intag är tekniskt känd som en Helmholtz-resonator, en akustisk enhet som används för att styra övertoner tryckvåg. Air studsar tillbaka ut i din motor och in i insugningsröret gör inte det i en enda puls som den skulle i ett enda intag löpare, de flera kolvar släcka tryckvågor vid sina egna intervall, och några av dem kommer att Försök att studsa tillbaka i medan andra går ut. Resultatet är en "täppa" eller högt tryck område i din intag röret som slutänden begränsar luftflödet genom nästan hela rpm spektrum.
Resonator

Lägga en expansion kammaren till insugningsröret tvingar luft kommer tillbaka ur motorn att sakta ner för att fylla hålrummet och därmed spilla en stor del av sin energi och sakta återgång tryckvågen. Denna avmattning tillåter frisk luft att strömma mot motorn utan att slåss tryck reversion vågor hela vägen, alltså medhjälp i cylinder fyllning. Eftersom dessa tryckvågor är väsentligen ljud, vilket ger dem en plats att satsa sin energi innan den lämnar luftfilterboxens hamnar dämpa intag buller och quieting motorn. Därför hjälper resonatorn att göra motorn paradoxalt tystare och mer kraftfull.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96796.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.