Hub lagerhaveri Faror

Hjullager är små men mycket viktiga komponenter i ett fordon är upphängt. Lager tillåter hjulet att rotera jämnt runt navet. Lager ska inspekteras och kontrolleras regelbundet och bytas ut om så behövs, för att undvika en potentiellt farlig situation. Identifiering

Ett hjullager består av en cirkulär rad av kullager inneslutna i ett metallhölje. Lagren skyddas från smuts och skräp genom oljetätningarna. Det finns två huvudsakliga typer av hjullager, tätade lager som inte kan tas isär, och justerbara kullager, är den senare som normalt återfinns på äldre fordon. Hjullagren rida på en slät metall race, som pressas in i bilens nav, och låta hjulet att rotera jämnt.
Orsaker lagerhaveri
kullager

Wheel kan misslyckas om smuts, olja och smuts får komma förbi tätningen. Över tiden lagren blir gjorde och så småningom kommer att misslyckas. En annan orsak till hjullager bära ut är hjulen är förskjutna felaktigt och inte ligger rätt avstånd från lagren, vilket skapar ytterligare stress och slitage.
Symtom

En dålig eller slitna lagret kan uppvisa ett antal olika symptom, bland annat skrapning eller krossning ljud från suspensionen när fordonet körs. Beroende på vilken sida av bilen den slitna lagret är på, kan ljudnivån bli värre när bilen körs runt varv. Symptomen kan även omfatta däck som vandrar och lös-känsla styrning.
Faror
p Om ett hjullager misslyckas helt, kan det skapa en mycket farlig situation. Hjulet kan börja floppen runt i hjulhuset, skadar bromsarna och navet och potentiellt även komma ut ur bilen.
Testa lager

att avgöra om dina lager är dålig, använd en domkraft för att lyfta fordonet, och placera den säkert på pallbockar. Placera händerna på nio och tre-tiden på däck och försöker vicka den fram och tillbaka. Om hjul och däck flytta alls, kan du ha en dålig hjullager. Det är också viktigt att regelbundet inspektera lagren, de raser bärande och navet. Lagret och tävlingar skall vara jämn och fri från repor och smörjas med massor av lagerfett.
Solution

Slitna hjullager bör bytas ut omedelbart. Om du misstänker att lagren alltför slitna, bör bilen inte köras. Beroende på bil kan hjullagret ersättning varierar från $ 100 till flera hundra dollar eller mer.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/125389.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.