Svenska Bil >> Att köpa en bil >> Bilköp Basics >> Content

Hur man läser ett fordon VIN

Bilens chassinummer, eller VIN, är som dess fingeravtryck. Det är en unik 17-teckenuppsättningen för att identifiera siffror och bokstäver som talar om detaljerad information om din bil. Trots förefaller att vara ett virrvarr av orelaterade bokstäver, har varje del av VIN en mening. Att lära sig att läsa en VIN hjälper dig att identifiera viktig information om din bil. Denna information är särskilt användbart när du behöver för att avgöra om ditt fordon är en del av ett återkallande. Saker du behöver: Din bilens VIN (belägen på en metallplatta fäst i bilen eller på din titel eller papper registrering)
Visa fler instruktioner
1

första tecknet i VIN identifierar det land där fordonet tillverkades. I Europa kan detta tecken tyder istället det land där företagets huvudkontor är beläget. Några av de vanligaste landskoder:

1, 4 eller 5: USA

2: Kanada

3: Mexico

J: Japan

S: England

Z: Italien

K: Korea

W: Tyskland |

V: Frankrike
2

andra karaktären av en VIN identifierar fordonets tillverkare. Ytterligare förtydliganden av tillverkaren finns i den tredje siffran i VIN. Detta är särskilt viktigt i de fall där flera tillverkare har samma kod om ett tecken. Några av de vanligaste tillverkarkoder:

G: General Motors

8: Saturn

1: Chevrolet

T: Toyota

V: Volkswagen eller Volvo

F: Ford
3

tredje karaktär VIN ger ytterligare tillverkare information såsom divisionen som gjorde bilen. När det gäller tillverkare med flera märken, kan denna siffra visar också vilket märke av fordon VIN tillhör.
4

fjärde till åttonde tecknet ger tillverkaren-specifik information om bilens egenskaper. Modellen, kroppstyp, serier och motortyp är noterad i dessa tecken. Eftersom varje tillverkare skapar sitt eget system och koder, är denna del av VIN ofta svårt att förstå.
5

På fordon tillverkade 1981 eller senare, är det nionde tecknet på en VIN den "kontrollsiffra , "som används för att kontrollera riktigheten av VIN använda en matematisk beräkning.
6

Karaktär 10 används för att identifiera bilens årsmodell. Årsmodellerna 1980 till 2000 identifieras med bokstäver i alfabetisk ordning börjar med A i 1980, med undantag för bokstäverna I, O, Q, U och Z. Från och med årsmodell 2001 och slutar med årsmodell 2009, är siffrorna 1 till 9 används . Början i årsmodell 2010, är ​​det årsmodell identifierare återigen ett brev, med A som representerar 2010.
7

elfte karaktären av en VIN identifierar anläggningen eller fabriken där det byggdes. Varje tillverkare använder sin egen uppsättning av fabriken koder.
8

De sista sex tecknen i ett VIN kallas Vehicle Identifier avsnitt, eller VIS. Dessa siffror identifierar bilens plats i sekvensen av fordon som tillverkas i samma fabrik.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/buying-car/car-buying-basics/79135.html

Previous:
Next:

Bilköp Basics

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.