Svenska Bil >> Auto Repair >> Allmänt Auto Repair >> Content

Skillnad i motorolja grader

För en bil nybörjare, gå till en Biltema för att köpa en flaska motorolja kan verka som en svår uppgift. Inte bara är det flera märken att välja mellan, men det finns också flera olika kvaliteter av motorolja till salu. Det kan kännas som att du behöver vara en expert inom bilindustrin för att köpa motorolja, men att förstå vad de olika kvaliteterna representerar kommer att kraftigt förenkla processen. Funktion

Motorolja fungerar som den främsta formen av smörjning finns i förbränningsmotorer, t.ex. de som finns i bilar, lastbilar, båtar och motorcyklar. Smörjning krävs för att stoppa metalldelar från slipning på varandra medan motorn är igång. Utan smörjning, kommer slitage av metall mot metall orsaka motordelar för att bryta och slutligen förstöra motorn. Motorolja hjälper också till att hålla motorn från överhettning genom att överföra värme från motorn samtidigt filtrerar biprodukter bort från motorn.
Identifiering

I USA, motor oljan sker genom normer som fastställts av Society of Automotive Engineers enligt viskositet - den lätthet med vilken oljan kommer att flöda. Eftersom extrema temperaturer kan ha en betydande inverkan på oljans viskositet, är majoriteten av motorolja som används i dagens personbilar multigrade och speciellt framtagen för både varmt och kallt väder miljöer. Detta innebär att de flesta kommersiella motorolja identifieras genom två siffror: den första betecknar vintern (eller kallt väder) viskositet och den andra visar dess viskositet när den är varm. Ett lägre värde innebär tunnare olja. Graderas på en viskositet rating av 0 till 50
Typer

motoroljor. Exempelvis har 5W-30 motorolja en vinter viskositet av 5 och en varm viskositet av 30. De flesta nya bilar kommer att innefatta tillverkarens rekommendationer för vilken typ av olja att använda.
Betydelse

använder fel typ av motorolja kan påverka resultatet för din motor. Till exempel kommer använda motorolja med hög vinter rating sannolikt orsaka problem vid försök att starta bilen i kall väderlek - oljan kommer att tjockna i det kalla vädret och kan göra det omöjligt för de vevar och andra delar för att fungera. Dock kanske motorolja som är för tunn ger inte smörjning och värmeegenskaper minskning krävs för körning i hög hastighet eller användning i höga temperaturer klimat. Lastbilar och andra industriella motoroljor också kräver oftast tjockare olja viskositet motor på grund av deras kontinuerlig användning.
Historia

Tidig motordrivna maskiner som används en mängd smörjmedel för att hålla delar från bryta, inklusive animaliska fetter och vegetabiliska oljor. Den första kommersiella borrning efter olja 1859 öppnade vägen för användning av petroleumbaserade smörjmedel. Många motoroljor är idag syntetiska motoroljor, som härrör från kemiska processer som skapas i laboratorier snarare än naturlig olja.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/general-auto-repair/72192.html

Previous:
Next:

Allmänt Auto Repair

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.