Vad är en xenonlampa?

Om du någonsin har varit på en biograf, är chansen att du har sett en xenonlampa på jobbet. De flesta filmprojektorer använder det på grund av sin otroliga ljusstyrka. Den xenonlampa har också blivit mycket populär på vägarna. Du kanske har märkt sin ljusa-blåaktigt ljus som en bil passerade dig på motorvägen. Bildelar butiker marknadsföra denna ljusa strålkastare för bil entusiaster på jakt efter en eftermarknad del som kommer att ge sin bil en distinkt stil. Men vad är en xenon lampa, och hur skiljer det sig från de billigare lampa som människor använder varje dag? Historik

Den tidiga glödlampan använde en volframtråd inuti ett vakuum för att förhindra tråden från att oxideras. Dock tenderade denna glödlampa att svärta över tiden på grund av en process som kallas sublimering (eller avdunstning). För att bromsa denna process, började tillverkarna att använda kväve eller argon, som är inerta gaser. Dessa saktade sublimering, men de har också minskat ljusstyrkan på lampan. Idag, vissa tillverkare använder andra inerta gaser, såsom krypton eller xenon, för att öka ljusstyrkan.
Fakta

glödlampan normalt har en ganska enkel design. När inskruvad i en strömkälla, resor el till lampan från en metallkontakt till den andra, passerar genom volframtråd. Atomerna i glödtråden drabbas av elektroner, vilket får dem att vibrera (vad vi kallar "värme" är faktiskt vibration). Några av de elektroner som är bundna till atomerna av glödtråden slås till en högre nivå, och när de återvänder till sin ursprungliga bana, de frigör energi i form av fotoner, ger oss ljus, eller "GLÖDNING."

Typer

Eftersom typiska glödlampan är ganska ineffektiv och inte tillräckligt ljus för vissa ändamål, var halogen glödlampa utvecklas. Det bygger på samma process men med olika material. Den halogenlampan använder också volframtråd, men lampan är mycket mindre och är gjord av kvarts. Dessutom är den gas som används för att fylla blåsan annorlunda. Med hjälp av en halogengas tillåter tråden att hålla längre vid höga temperaturer. Vanligtvis gör halogengasen upp mindre än 1 procent av de totala gaserna, med en inert gas, såsom argon, krypton eller xenon, utgör resten. Xenon gas ger bäst prestanda, men på den högsta kostnaden.
Kostnad

grund av sällsynthet av xenon gas, är xenonlampa dyrare än en vanlig glödlampa. Dessutom får xenonlampa mycket varmt, så det måste hållas i kvarts snarare än glas, en dyrare process. Den xenonlampa används ofta i filmprojektorer, eftersom det kan ge hög effekt av ljus som behövs för att adekvat projicera film bilder på avlägsna skärmar. Men dess förväntade livslängd för denna typ av användning är mycket kortare än den typiska glödlampa. Allt detta bidrar till att göra xenonlampa ett dyrt belysning alternativ.
Överväganden

xenonlampa har snabbt blivit ett populärt val för bil entusiaster som tycker det särskiljande ljusa- blåaktigt ljus och bred stråle av xenonlampa strålkastare. Emellertid kommer det blå ljuset från denna lampa faktiskt från en nyans i glaset på strålkastaren, snarare än från xenon gas som används för att fylla det. Det finns en "sann" xenon lampa som har en helt annan konstruktion än en typisk halogenlampa. Det marknadsförs som "xenon" eller "High Intensity Discharge" (HID) lampor. Det bygger på en konstruktion som ger en kort båge av el i en xenon-bulben och är dyrare än vanliga strålkastare.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/exterior-aftermarket-options/87875.html

Previous:
Next:

Exteriör Eftermarknad Val

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.