Vad orsakar batterier att explodera?

Ett batteri är en potentiell energi lagringsenhet som omvandlar kemisk energi till elektricitet. Den är utformad för att tillåta uppladdning när energin är slut. En god kvalitet bilbatteri bör pågå i tre till sex år beroende på extrema väderförhållanden, fordons skick och körstil. Dåligt batteri underhåll kan avsevärt förkorta sitt liv. Batterier kan bli farligt på grund av biprodukter av kemin inuti batteriet eller vårdslös hantering. Ca 2300 personer är skadade varje år av batteri olyckor, omkring 50 procent av dessa är från exploderande batterier. Batteriet i bruk

En typisk bil batteri innehåller bly och svavelsyra. Batteriet är anslutet till bilens elsystem med två tunga kablar. Den tjocka kabeln möjliggör en effektivare strömförbrukning när fordonet startmotorn är inkopplad, eller när flera elektriska tillbehör såsom elmanövrerade stolar och fönster är i bruk.

Elkraftflödena när den elektriska brytaren för en krets är sluten. Värme är en biprodukt av reaktionen i batteriet och värmen kommer att öka mer ström dras.

Ett batteri kan bli varm vid beröring om startmotorn är igång under en längre tid än normalt tidsperiod. Startmotorn drar mest ström av någon källa på fordonet i de flesta fall. Addera Batterikemi
p Det finns två serier av plattor inuti ett batteri. En uppsättning är kopplad till den negativa polen, som kallas anod, och de andra är kopplade till katoden (pluspolen). Två reaktioner ske som energin dras från batteriet (urladdningscykeln) katalog

. Bly och svavelsyra reagerar vid anoden där blysulfat produceras, och överskott elektroner och väte ackumuleras som en biprodukt.

När en tråd är fäst, det elektronerna flödet från den negativa polen på batteriet med den positiva sidan . Elektronerna används för att kompensera för brist på elektroner som utvecklas under en reaktion mellan blydioxid och svavelsyra vid den positiva polen. (Ref 2, 3) katalog

Flödet av elektroner genom en tråd på detta sätt kallas el.


Explosionsrisker blybatteri avgifter som ström matas in av fordonets generator, eller en extern källa som startkablar. Den kemiska reaktionen under laddning återförs från den ansvarsfrihet cykeln. Svavelsyra och bly reagerar och släpp blyoxid och vätgas.

Vätgas är högexplosiv och bara gnista kan inaktivera det. Vissa bilbatterier innehåller öppningar för att tillåta gasen att fly, så någon tändkälla eller ens en cigarett i närheten av batteriet kan orsaka en explosion eller brand. Ett batteri detonation kommer troligen kasta frätande syra i en persons ögon eller på huden.

Nyare och dyrare batterier har kalcium till blyplattorna, och detta absorberar mycket av den vätgas som kan frigöras i en konventionell batteri. Så vissa nyare batterier kräver inte ventilerna och explosionsrisken är kraftigt reducerad.

Om batteriets kortslutas, såsom genom ett metallverktyg, kan göra att batteriet spricker och spy giftig syra, eller kanske till och med explodera också. (Ref 1,2,3) katalog

.
Snabbstarta Safety

Använd skyddsglasögon och handskar när starthjälp ett batteri. Anslut den positiva kabeln från laddning bil till en med det urladdade batteriet. Wiggle kabeln runt terminalen för att säkerställa en god anslutning. Fäst den negativa kabeln till laddningen bilens minuspol.

Lokalisera en punkt metall grundstötning på "döda" bilen som inte kommer att placera kabeln i vägen för rörliga maskindelar. Det ska vara så långt borta från batteriet som möjligt i motorrummet. Kläm den andra änden av den negativa kabeln här.

En liten gnista kommer vanligen att observeras om du har en bra anslutning.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/131686.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.