Historien om Jaguar Automobiles

Jaguar bilar har en lång historia av sport prestanda och elegant design. Ursprungligen skapades i Storbritannien, har dessa fordon länge förknippats med överklassens brittiska lyx. Medan varumärket inte längre är UK-ägda, och försäljningen har varit dålig under de senaste åren, är det fortfarande en statussymbol och förknippas med hög kvalitet ingenjörskonst. 2010 markerar 75-årsdagen av Jaguar varumärke. Början

jaguar varumärke påbörjade med Swallow Sidecar Company, ett engelskt företag som fokuserade på motorcykel sidvagn. År 1933 ändrade företaget sitt fokus till bilar, och 1935, var den första SS Cars Jaguar släppt. Efter andra världskriget, bytte företaget namn helt till Jaguar, för att undvika samarbete med tyska SS, och producerade 1948 Mark V, en lyxig sedan och XK 120, den snabbaste serietillverkade auto sin tid. Den XK 120 hjälpte Jaguar etablera sitt rykte för fina sportbilar.
Namn Choice

Namnet "Jaguar" valdes för att representera de egenskaper som SS Car företaget kände ställa sina fordon isär. Enligt Jaguar webbplats, dessa ingår elegans och kattdjur grace, smidighet och kraft. Sir William Lyons, grundare av Jaguar företaget, sade en gång att bilen är "det närmaste vi kan skapa något som är levande." Jaguar fordon har presenterat variationer på hoppande jaguar maskot sedan starten.
Mid-Century

På 1950-talet, blev Jaguar Företaget säljer endast lyxbilar och sportbilar. Jaguar bilar dök upp i USA, och bilar tillverkades enbart för import till den amerikanska marknaden. Mark VII Saloon debuterade 1951, och sålde bra. År 1956 vann bilen vid Monte Carlo-rallyt. Den följdes av Mark VIII och Mark IX, liksom den berömda E-type på 1960-talet. 1970 Jaguar modeller inkluderade XJ6C, XJS och XJ12C kupéer. Den XJ12, med sin V-12 motor, var snabbast av sin tid.
Tävling

Under 1980-talet fortsatte Jaguar att producera högpresterande bilar, men faced ökad konkurrens från företag i Tyskland. En ogynnsam växelkurs poserade också utmaningar. Detta ledde till 1990 års Ford utköp av Jaguar företaget, och 1997 års lansering av XK8 och XKR sportbilar, båda drivs av en ny V-8 motor. Ford-ägda Jaguar introducerade också en billigare linje kallad X-Type, som sålde dåligt. Traditionell Jaguar styling blev mindre populär och försäljningen sjönk. Enligt Edmunds, sålde Ford både Jaguar och Land Rover till Tata, ett indiskt företag, under 2008.
Production

Trots den senaste tidens utländskt ägande, har Jaguars alltid framställts i England. Som av 2010, hävdar bolaget fem Jaguar produktionsanläggningar i norr, väster och Midlands i England, däribland Jaguar Land Rover Engineering Centre i Whitley, Jaguar Veneer Manufacturing Centre i Coventry, Castle Bromwich i Birmingham, Halewood i Liverpool, och Gaydon i Warwickshire. Den ursprungliga Jaguar fabriken i Browns Lane, Coventry, är nu Jaguar Heritage Museum.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/sports-cars/138576.html

Previous:
Next:

Sports Cars

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.