Serie Vs. Parallellhybrid

Hybrid-elfordon kombinerar en konventionell bensinmotor med en elmotor för att öka bränsleeffektiviteten. De gör detta genom att lagra energi som annars skulle gå förlorad vid inbromsning eller downhill körning och lagra det som elektricitet i ett batteri som sedan kan driva bilen. Det finns flera typer av hybrid drivlinor, däribland serien hybrider och parallella hybrider. Skillnader

Den största skillnaden mellan en seriehybrid och en parallellhybrid är layouten på drivlinekomponenter. I en parallell hybrid, den elektriska motorn och bensinmotor är båda monterade på en enda överföring, vilket innebär att endera källan, eller en kombination av de två, kan driva fordonet vid varje given tidpunkt. Å andra sidan, får en seriehybrid endast sin drivkraft från en elektrisk motor, med gasmotor fungerar som en generator för att ladda batteriet och förlänga bilens räckvidd.
Likheter

På andra sätt, är en serie hybrid mycket lik en parallell hybrid. Båda har fördelen att öka bränsleeffektiviteten jämfört med konventionella bensin-drivna fordon, och ger föraren större räckvidd än en helt eldriven bil. Båda typerna av hybrider är beroende av stora batterier för att lagra energi och båda typerna kan använda ytterligare tekniker som regenerativ bromsning för att fånga energi som annars skulle gå till spillo.
Fördelar

Varje typ av hybridfordon ger vissa fördelar för förarna att den andra typen inte. Parallella hybrider presterar bättre vid höga hastigheter, eftersom bensinmotorn kan fungera som primär kraftkälla med elmotorn ger extra kraft som behövs. Serie hybrider kan ha möjlighet att ta emot elkraft från en extern källa, vilket är fallet med så kallade plug-in-hybrider. Dessa serier hybrider kan fungera som fullt elbilar på korta resor, reservera gasmotor för att producera extra effekt på längre resor.
Exempel

flesta av hybrid-elektriska fordon på marknaden idag är parallella hybrid konstruktioner. Detta gäller för alla de fordon som biltillverkare anpassats från befintliga modeller. Några av de bäst säljande parallella hybridfordon inkluderar Toyota Prius, Honda Insight, Honda Civic Hybrid, Ford Escape Hybrid och Chevy Malibu Hybrid. Serie hybrider inkluderar Chevy Volt och General Motors EV1 från 1990-talet.
Nackdelar

Precis som varje typ av hybrid drivlina har vissa fördelar, det finns också nackdelar med att båda konstruktionerna. Serie hybrider kan bara åka en kort sträcka innan utmattande deras elektriska reserver, vilket gör dem bäst för förare som reser korta sträckor. Parallella hybrider lita mera på sina gasmotorer, hindrar dem från att uppnå samma typ av bränsleekonomi som serie hybrider. Några parallella hybrid stadsjeepar får endast komma runt 20 miles per gallon, även om detta fortfarande utgör en betydande fördel över några av deras gas-endast motparter.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/hybrid-cars/105378.html

Previous:
Next:

hybridbilar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.