Svenska Bil >> bilentusiaster >> Veteranbilar >> Content

Cosworth Vega Historia

Den oklara titeln "Special Products Group" inte gör ett tillräckligt jobb med att förklara sin numera ökända roll som en del av Chevrolet Motor Division. Ursprungligen bär ännu mindre beskrivande namnet "Product Promotion," denna grupp producerade racerbilar för professionella och amatörer åkare. Den Cosworth Vega är en skapelse av denna grupp, och lanserades först på 1970-talet. Idag har Cosworth Vega utvecklat en nästan kult-liknande följande. 1972

I slutet av 1960, var snygg europeiska bilar börjar samla en större andel av amerikansk publik. Som svar, ledde General Motors en avgift för att skapa en amerikansk alternativ, och Chevrolet lanserade Cosworth Vega i 1972.UK s Formula One motor byggare Cosworth Engineering och Chevrolet motor konstruktör Cal Wade var hjärnan bakom Cosworth Vega, en sportig bil komplett med en racing motor. Den Cosworth Vega var unik i det att dess 2,3-liters OHC fyrcylindrig motor inte hade cylinderfoder. Vega ingår skivbromsar fram, stål vakt balkar dörr, en dubbel panel tak och spiralfjädrar för alla fyra hjulen. Dessa funktioner var alla standard, en ny idé för små bilar på 1970-talet.
1973

Vid 1973, hade Cosworth Vega gjort över 300 ändringar. Dessa Vegas kom i olika färger och med små förändringar till kropp design. Maj 1973 markerade produktionen av den miljonte Vega.
1975

Strax efter miljonte bilen produktionen, började Cosworth upplever misslyckande i motorblocket utveckling. Detta misslyckande har lett Chevrolet att bryta sig loss och skapa en annan version av Twin Cam topplocket designen. För att främja denna nya motor, började Cosworth Vega marknadsförs som en snygg sportsedan komplett med en högpresterande, nästan race-liknande motor. Chevrolet exekutiva John Delorean meddelade att gå framåt alla Coswoth Vegas skulle vara svart och guld.
1977

Kritiker fastnat för det faktum att Cosworth Vega motor krävs en extraordinär mängd TLC, och att bara en liten försummelse orsakat motorn att falla sönder. Trots insatser för att åtgärda problemet, både på PR front och mekaniskt, var Vega rykte skadas. COSWORTH Vega Försäljningen rasade och produktionen upphörde 1977. Addera Legacy

För många bil entusiaster, förblir Cosworth Vega en oförglömlig bil. Dess unika design och motor placerat den i en klass på sig själv. Internet bloggar vax nostalgisk för det, och det finns även en Cosworth Vega Ägarens association (se Resurser).

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/vintage-cars/93640.html

Previous:
Next:

Veteranbilar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.