Svenska Bil >> Auto Repair >> Allmänt Auto Repair >> Content

Vad är en Tuned Port Injection?

Chevrolets version av multi-port bränsleinsprutning kallas Tuned Port Injection introducerades till allmänheten 1985 på Corvette och Camaro. Med avstämda löpare längd intag, en enskild injektor per cylinder (multi-port), och massa luftflöde sensor bränsle management. Systemet var ursprungligen tänkt att hjälpa de små 305 cid motor med ett uppsving i låg-och mellanregistret vridmoment, och snabbt anpassas till 350 cid motor som finns i Corvette.The ärevördiga TPI-systemet visade sig vara mångsidig och avstämbara, och är nu en stöttepelare för Hod stavar och stavar gatan lika. Insugningsröret

Centrum bit av TPI-systemet är att det är unikt insugningsröret. Ett centralt beläget plenum, och två uppsättningar av löpare på varje sida, ge den särskiljande TPI utseende. Bifogat till framsidan av kammaren är den dubbla inlopp spjällhuset och MAF sensor, ansluten till frontmonterade huset luftrenare.

De långa, smala avstämda längd löpare är till stor del ansvarig för ökningen av vridmoment och hästkrafter utgång över tidigare använda förgasare eller spjällhus injektion. Dessa löpare tillåter ingenjörerna att bestämma och kontrollera på vilken motorvarvtal toppmoment kommer att ses och sedan konstruera resten av systemet kring målmotorhastigheten.
Fuel Delivery
< p> Bränslemängd hanteras av en högtrycks bränslepump placerad i bränsletanken. Denna pump levererar 35 psi reglerat bränsletryck på Bosch spridare stil bränsle, och tillräckligt med volym för att klara alla krav i motorn när under belastning.

Skillnad injektorer batch brand, är dessa injektorer inte öppnat flera på en gång , men en i taget för att möjliggöra en mer exakt kontroll av luft-bränsleförhållandet. Bränsle tillsätts genom att öka på tiden för injektorn, och vid full gas de ser så hög som 80 procent duty cycle.
Engine Management System

I TPI-systemet, ersätter en mer mångsidig mas luftflödessensor den välbekanta grenröret absolut trycksensor som huvudmotorn belastningssensorn. Eftersom MAF sensorn mäter luftmassa in i motorn, och inte motorn grenrörsvakuum är opåverkad av förändringar kamaxlar och tändningen.

Datorn kan kompensera för dessa förändringar genom användning av MAF sensorn eftersom Det är inte beroende på avläsningar grenrörsvakuum som förändras drastiskt beroende på kamaxeln design.

välbekanta återkoppling av syresensorn talar om för datorn när den önskade luftbränsleförhållandet nås, och tomgångsvarvtal fortsätter att styras av tomgång luftreglerventilen. Addera Air Delivery

Air leveransen sköts av dubbla öppningen spjällhuset utfodring uppmätt luft i motorn från MAF-givaren och resten av intaget tarmkanalen. Den välbekanta IAC-ventilen och TPS är monterade utvändigt, och hjälpa effektvakt motor och styrning tomgång.
Summary

Cheverolet TPI-systemet har visat sig vara avstämbara och förlåtande. Det faktum att det har aggressiva utseende, gott stöd från eftermarknaden, och producerar gobs låg och mellanregister vridmoment försäkrar att det kommer att vara med oss ​​under en lång tid framöver. Även om det inte längre produceras av företaget som introducerade det 1985.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/general-auto-repair/71267.html

Previous:
Next:

Allmänt Auto Repair

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.