Hur man växlar på en lastbil

De stora lastbilar använder manuella växellådor med många fler växlar än en vanlig bil. Nio-växlad och 13-växlade är både vanligt förekommande på långtradare. Förfarandet för att byta växel på en lastbil är mycket likt växling med en manuell växellåda i en bil men kräver lite mer uppmärksamhet. De flesta lastbilar växlingar har ett lågt utbud och höga området, vilket två kugghjul som tilldelas varje position på reglaget. Som med någon manuell växellåda, kommer bara praktiken eliminera grova eller slipning övergångar mellan växlarna. Instruktioner Hitta din Gear Steg
1

Förstå att "gear steg" är mängden av RPM (varv per minut) ändras mellan varje växel och att det skiljer sig från lastbil till lastbil - även om det är vanligtvis runt 400 till 500 RPM. Lära det hjälper dig att veta när du ska flytta. För att hitta den, behöver du en stor sträcka av rak tom väg.
2

Ta trucken upp farten i sjätte eller sjunde växeln, sedan steg på gaspedalen tills RPM sluta klättra.

3

Skift i friläge, samtidigt trampa på gaspedalen för att hålla varvtalet upp.
4

Ta växelspaken och flytta det nära till nästa lägre växel och sedan lätta på gaspedalen. Varvtalet kommer att falla och lastbilen kommer att flytta in i det redskapet.
5

Subtrahera RPM avläsning vid den tidpunkt då lastbilen skiftat växlar från maximalt varvtal du träffar vid acceleration i friläge. Detta är den växel steget. Du kommer att behöva sänka dina RPM med en full växel steg när du vill växla ner till en lägre växel.
6

Hitta din motorns maximala varvtal genom att starta i en låg-tillräckligt redskap för lastbilen att börja rullar framåt utan någon gas. Steg på gaspedalen hårt och upprätthålla full gas tills dina varvtal slutar klättring. Detta är det högsta varvtal som tillåts av din lastbil guvernör.
Uppväxling
7

Få motorn nästan 1.400 RPM. Nästan alla lastbilsväxellådor bekvämt kan skifta på detta motorvarvtal.
8

Tryck på kopplingspedalen 3 eller 4 tum nedåt med din vänstra fot. Du behöver bara trycka ner tillräckligt långt för att motorn lossnar från växlarna, bottna ut kommer slitas ut kopplingen och hindra dig från att flytta
9

Flytta växelspaken till nästa växel. uppåt med lätt tryck. Notera omkopplarkugghjulet området bredvid växelspaken. Detta låter varje position på shifter fästas till två växlar. Den första växelläget när i "låg" blir femte eller sjätte när i "hög". Om du byter från ett område till ett annat, måste du flytta intervallet växelspaken innan du kliver på kopplingen. Gör annars kan skada transmissionen.
10

minska trycket på kopplingspedalen samtidigt som accelerationen konstant. Den nya växeln kommer att engagera. Addera Nedväxling
11

Broms eller lätta på gaspedalen tills det finns en lucka på minst ett kugghjul steg mellan dina varvtal och motorns maximala säkra varvtal.
12

Steg på kopplingen och skift på samma sätt som du skulle flytta uppåt. Återigen, om du byter från hög till låg växel intervall, måste du flytta spaken innan trucken ur växel.
13

Släpp kopplingen försiktigt tills den nya växeln i ingrepp. Fortsätt att flytta nedåt varje gång en lucka på en växel steg öppnar upp mellan dina varvtal och din motorns maximala.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/trucks/143304.html

Previous:
Next:

lastbilar

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.