Är höga varvtal Bad för en automatisk växellåda?

Det finns många myter ute på Planet bil, av vilka många är antingen föråldrade fakta eller antaganden byggda kring ofullständiga uppgifter. Frågan om rpm-relaterade transmission skador är intressant, eftersom det händer - bara inte på det sätt du kanske tror. Automatisk växellåda Basics

En automatisk växellåda består av tre grundläggande underenheter: momentomvandlaren som överför kraften från motorn till växellådan, den centrala axeln och kopplingsanordning som överför kraften från momentomvandlaren, och planethjulväxeln baktill, som tar emot den makten. Av de tre, är den centrala axeln och kopplingsanordning den mest komplexa. Centrumaxeln är faktiskt en axel inom en axel. Genom att använda kopplingar låsa antingen den inre eller yttre axeln till målet eller till motorn, överförings förändrar som kugghjulen i planetväxeln förblir stationära och vilka som snurra med motorn. Addera Styra kopplingarna

En vanlig automatlåda använder en högtrycks hydraulsystem att engagera klorna på centrala axeln, och ett elektroniskt servo-system för att styra hydrauliken. Kopplingarna är egentligen en "clutch pack," bestående av flera alternerande friktionsskivor (låst till den centrala axeln) och metallringar, låst till kopplingen-pack yttre trumman. Hydraultryck driver kopplingspaketet tillsammans, vilket låser axeln till den yttre trumman genom sandwiching metallplattorna mellan skivorna. På detta sätt, använder överföring friktion för att överföra kraften till vägen.
Koppling Slippage

Clutch glidning är döden för någon automatisk. Kopplingar halka när det är för mycket vridmoment går in, och för mycket motstånd jämfört med rörelse. I praktiken kan detta ses när en mycket tung last dras av en kraftfull motor. Kopplingar tenderar att glida in högre växlar och overdrive, när den ingående axeln har mindre mekanisk fördel - eller inflytande - på den utgående axeln. Detta, bland andra skäl, är en anledning till att du bör aldrig dra en tung last i överväxeln, och varför auto-utrustade dragfordon oftast har en massiv kylare transmissionsolja. Lätt koppling slippage överhettas och tunnar olja, orsakar kopplingarna att förlora greppet och glida ännu mer.
Överdriven Lågvarvsgräns

Tvärtemot vad många tror, ​​växellådor är mer utsatta skada av alltför låga varvtal än höga varvtal. Förutsatt att motorn är igång vid höga varvtal på grund av antingen påkörning utväxling eller för att det är i en lägre växel, den mekaniska fördelen av att lägre utväxling kommer faktiskt lägga mindre belastning på kopplingarna. Dra förare tar ofta nytta av detta faktum genom att använda hög påkörning utväxling för att kompensera för en något svag överföring. Så, när det gäller kopplingen liv, du är faktiskt mer sannolikt att orsaka omedelbara skador på transmissionen genom att köra på lägre varvtal än högre varvtal.
Överdriven Högt varvtal

Även extremt låga varvtal och höga belastningar kommer att skada din sändning direkt, får fortsatt höga varvtal skada den på lång sikt. Höga varvtal innebär mer slitage på lager och tätningar olja, och snabbare transmissionsolja sammanbrott. Vid höga varvtal, kan växellådans oljepump överhetta vätskan genom att ständigt "klippning" det mellan pumpens kuggar. Samma sak kan hända i momentomvandlaren, men det är mindre troligt så länge bilen är i rörelse. Så, är lärdomen här är att om du tänker köra sändningen vid konstant höga varvtal, så ska du investera i en bra oljekylare och en anti-wear additiv för transmissionsolja.


.from:http://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/116850.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.