Hur påverkar design av en bil dess hastighet?

"Speed", från den gamla engelska ordet för att "blomstra eller avancera," i det innebar 15-talet "att sända med snabbhet." En bils mekaniska delar - motor, växellåda, vikt, fjädring och chassi - kan diktera dess prestanda vid plebejiska takt, men ingenting avgör en bils totala hastigheten potential som dess exteriör design. Om vinden är berörda, form och storlek är alfa och omega av hög hastighet. Aero Basics

i mitten av 2011, är den mest kraftfulla serietillverkade bil i världen 1200-hästkrafter Bugatti Veyron Super Sport. Bugatti är ganska tung med sportbil normer, men det är inte det som begränsar dess toppfart på 267 mph. Lufttryck på ett fordon ökar med kvadraten på hastigheten, vilket innebär att luft kan ha alla tjocklek av vispad grädde till 30 mph, men vid 150 km /h, att driva igenom det är som att köra genom vatten. En bil färdas i 250 km /h plus måste vara så liten och kniv-liknande som möjligt, eftersom luften vid den hastigheten är minst lika tät som en 12-årig fruktkaka.
Frontal Area

Vilket skulle gå renare genom en 15-lb. tegelsten av frukt kaka, den platta sidan av ett 4-lb. stekpanna, eller den knivskarpa spetsen på en 4-lb. hacka? Stekpannan skulle så småningom gå igenom fruktkaka om du svängde det svårt nog, men bara efter att först krossa den platt. Upptagnings-ax tunna, spetsiga blad, å andra sidan, kan mycket väl skära rakt igenom kakan enligt ingenting annat än sin egen vikt. På samma sätt, är en bils frontarea den primära avgörande faktorn där direkt fartpotential är berörda. En bil som är mycket satt, smal, låg på marken och pekade på ett smidigt kilform (som spetsen på en nål eller bladet på en kniv) presenterar mycket mindre motstånd mot luftflöde än en plan form som är vinkelrät mot flöde, skivning genom luften istället för att slösa hästkrafter på squashing (komprimera) den platt.
Drag Pockets

skära genom luften är bara halva ekvationen. Tänk att vår hypotetiska kakan var 10 meter tjocka, så många fruitcakes är. När du svingar knivskarp hacka i kakan, kommer det att lämna en luftficka bakom när den passerar genom. Kakan kommer att försöka "bota" sig själv genom att täta igen bakom yxan, men någon gång kommer det inte att kunna dra några mer luft in genom den ursprungliga punktering. Detta skapar en bubbla-formad vakuum ficka bakom yxan, att vakuum eller "dra" pocket så småningom kommer att dra yxan till ett stopp. Detta gör att kontrollera aero dra minst 50 procent av den högsta hastighet ekvationen. Addera Eliminera Drag

Det bästa sättet att eliminera ett vakuum ficka är att snabbt fylla det med högt tryck luft, och det är där bildesign slutligen kolliderar med aerodynamik. Högtrycksluft byggs upp framför vertikala ytor, och dra byggs upp bakom dem, en begåvad designer kommer att använda formen av kroppen till sifon högt tryck luft bort från frontala områden och styra den runt, under eller ens genom bil till en dra ficka.
Styling och hastighet
Exempel

är många, men de mest uppenbara låg (föga förvånande) i världen av supersportbilar. Till exempel, om du tittar precis under bakljusen på många Lamborghinis och Ferraris, kommer du att se en stor ventil täckt med någon form av skärm. Den andra änden av denna ventil ansluter till toppen av de bakre hjulhusen, där högtrycksluft tenderar att samla, och kanaler som högt tryck luft ur hjulhusen och in i den enorma vakuum fickan precis bakom bilens bagageluckan. Sådana ventiler slå två flugor i en smäll, minska påkörning lyft genom att avlägsna högt tryck luften från hjulhusen och minskar luftmotståndet genom att fylla vakuumet med luft. De flesta moderna tillverkare använder någon variant av denna metod, ofta kanalisera högt tryck luft längs bilen nära botten av fönstren, runt backspeglar eller genom den främre stötfångaren och över huven. Merparten av tiden, sådana luft-kanalisera ledtrådar styling både minska luftmotståndet för en högre toppfart och minska lyft för bättre stabilitet vid tresiffriga hastigheter.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/116610.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.