Vad är skillnaden i 10W-40 bil olja och 5W-30 olja?

Motorolja ger nödvändig smörjning för motorns rörliga delar. Oljan verkar som ett smörjmedel som tillåter kolvarna att röra sig i motorblocket utan att skapa större slitage. The Society of Automotive Engineers, eller SAE, klassificerar olja med viskositet och motortillverkare ger en rekommenderad viskositet motorolja för användning i en viss motor. Körsträcka och väder kan diktera justeringar i rätt viskositet motorolja används i en motor. Skillnaden mellan 10W-40 och 5W-30 motorolja är i förmågan hos oljan att hålla fast vid motorns rörliga delar, vilket dikterar det bästa programmet för varje typ av olja. Första Number

Den första siffran i motorolja namn beskriver oljans kall viskositet. Kall viskositet avser tjockleken på oljan vid kallstart av motorn, innan kolvarna och motorblocket har värmts upp från antändning och förbränning. Motorolja kalla viskositet är viktigt eftersom det dikterar smörjning under den svåraste delen av förbränningen cykeln, start och initial tändning i bensinmotorer eller förbränning i dieselmotorer. En 10W-40 motorolja är en tjockare olja vid start än en 5W-30 motorolja. Därför klänger 10w-40 olja till motorns rörliga delar mer än den lägre viskositeten 5w-30 olja.
Andra numret

Det andra numret i motorolja namn beskriver oljans viskositet när motorn är varm och oljan når driftstemperatur. Denna varma viskositet kommer alltid att vara tyngre eftersom motorn kräver en högre viskositet olja för att ge gott om smörjning genom det breda spektrum av motorns cykel och temperaturer. Den 10w-40 motorolja fastnar på motorns rörliga delar mer än en 5W-30 motorolja gör vid högre temperaturer, vilket innebär att 10w-40 är den tjockare av motoroljor när motorn är igång
.
Fuel Economy

Biltillverkare uppmanar ofta sina ingenjörer att öka bränsleekonomi för att uppfylla statliga regleringar och ge en fördel gentemot konkurrenterna på marknaden. Tunnare motorolja, som 5W-30, ger mindre friktion i motorn, vilket resulterar i ökad bränsleekonomi. Biltillverkare kan rekommendera tunnare motorolja av denna anledning, även om den ökade bränsleförbrukningen sker på bekostnad av ökat slitage på motorn.
Hög Mätarställning Motorer

upprepad rörelse av motorns cylindrar flyttar in och ut av motorblocket kan skapa bära över motorns livslängd. När motorn bär, blir passningen mellan cylindrarna och block lösare, vilket avsevärt kan öka slitage och minska livslängd som motorn utvecklar fler mellanrum mellan de rörliga delarna. En tjockare motorolja, såsom 10w-40, ger en mer fast smörjmedel för att kompensera för överdrivet slitage av hög körsträcka motorer. Många erfarna mekaniker rekommenderar växling till en högre viskositet motorolja senare i motorns livslängd för att kompensera för dessa brister.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/132116.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.