Vad händer om du inte ändrar din Transmission Fluid?

Automatiska och manuella växellådor kräver antingen en speciell vätska eller olja för att smörja och skydda rörliga delar inuti växellådan. Kullager, måste bärande axlar, synchronizers och växlar har smörjning att snurra, koppla in och ur ordentligt. Ägarmanualer föreskriva regelbundna filter och flytande bytesintervall för att främja god funktion och förlänga överföring liv. Om en sändning går utan vätska eller oljebyte, kan konsekvenserna bli katastrofala och bestående. Automatväxellådor

Automatiska växellådor inte kräver manuell växling som standardutförande. Kopplingar och plattor fungerar inuti växellådshuset. De använder pumpar, som producerar tryck, för att växla. De har ärenden som måste fyllas till föreskriven nivå av automatisk transmissionsolja. Vätskan och-vikter som föreskrivs av tillverkaren beror specifikt på märke, år och modell av fordon. Den ATF måste matcha exakt, och sådana varumärken Mercron för Ford fordon och Dextron för General Motors bilar och lastbilar. Vissa automatiska transmissionsvätskor faktiskt ge lite friktion, så kopplingarna kan engagera. Transmissionsolja typerna finns angivna i alla ägarens servicemanualer. Beroende på tillverkarens året Addera Manuell växellåda

, märke och modell, manuella växellådor kräva en särskild olja, såsom SAE30, SAE10W40 eller 10W30, för att smörja och skydda transmissionen kugghjul, axlar, synchronizers och lager. Vissa manuella växellådor använda en typ av olja som liknar automatisk transmissionsolja eller en syntetisk varumärke, användas i främmande eller exotiska fordon. Till skillnad från automatiska växellådor, manuella växellådor har sin tryckplatta och koppling utanför sändning.
Automatisk växellåda bytesintervallerna

Ändra intervall för automatiska växellådor dikteras av tillverkaren för varje fordon, eftersom de kan variera. Hård och långvarig körning kräver mer frekventa förändringar, medan normal körning håller sig till de föreslagna jämna mellanrum. En typisk serviceintervall är var 30.000, 60.000 till 100.000 miles. Tätare förändringar skadar ingen och förlänga överföring liv. Har du inte din ATF spolas helt om det har mer än 50.000 miles på det, eftersom det kan orsaka fel på kopplingen. Enkelt tömning och påfyllning av pannan räcker.
Manuell växellåda bytesintervallerna

Manuell växellåda bytesintervallerna förskrivs av tillverkarens ägare manual. De flesta ändringarna föreskrivna intervallet från 30.000 till 60.000 miles. Tunga eller ansträngande tillämpningar, exempelvis löpande bogsering eller höga hastigheter, kan minska bytesintervallen med hälften så mycket eller mer, som var 15.000 miles.
Smörjning Nedbrytning

Transmissionsolja, både i automatik och manuella typer, sönderfaller med ålder och användning. Om vätskan inte ändras, bryter viskositet och smörjande egenskaper hos fluiden ner och tillåter slitage på kritiska transmissionsdelar. Friktion från smutsiga eller förorenade vätskor resulterar i fritt flytande metallspån som tjoget metallytorna hos, kulbanor, kugghjul och axlar. Detta kan leda till vibrationer, drar icke-växling, är grovt skiftande och ibland fullständig överföring låsning eller redskap och axelbrott.
Överhettning

Transmissionsolja avsedd för kylning samt smörja. Dirty, gamla och förorenad vätska eller vätskenivåer som har varit låg under en lång tid, kommer att orsaka överhettning inuti växellådshuset. Den ökade värmen bryter längre ned på viskositet och smörjande egenskaper hos vätskan, vilket orsakar ytterligare friktion. Automatiska växellådor har O-ringar, packningar och gummi och fiber tätningar, mottagliga för smältning och deformation om de stöter på stark värme. Överhettad vätska resulterar i blåsta tätningar och läckage.
Sludge och partikelfysik Blockering

Slam kan bygga upp inuti växellådshuset, gå med metallpartiklar, och orsaka allvarliga blockeringar i passager, backventiler och filter. Blockeringar orsaka tryckskillnader, och i automatiska växellådor, är exakta trycket som behövs för att möjliggöra växlingsmekanismerna att korrekt utföra. Onormalt högt tryck kan blåsa packningar och tätningar. Manuell transmission synchronizers kan fastna, slipa eller näbb, orsakar missat eller grov växling.
Garanti

Fordonsägare bör läsa deras garanti avtal för att avgöra om transmissionen är täckt av Vid delar går sönder eller fullständigt misslyckande. I vissa fall kan en garanti bli ogiltig när en sändning medvetet har försummats eller inte servats enligt garantin riktlinjer.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/132117.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.