Vad är en Tryckbricka?

Tryckbrickor kan hittas i nästan varje apparat, maskin, transport befordran, elverktyg, och fritids-enhet som har rörliga delar, axlar, bultar, stift, lager och roterande komponenter. I sin enklaste form, tryckbrickor är lång bära platta lager i form av en bricka som sänder och lösa axiella krafter i roterande mekanismer för att hålla komponenterna uppradade längs en axel. Tryckbrickorna är ett ekonomiskt alternativ till rullande axiallager när krafter hastigheter är måttliga. Början

Behovet av tryckbrickorna presenterade sig under antiken nästan så fort hjulet uppfanns. Dessa robusta bricka formade platta lager används för att förhindra att hjulen från att röra sig i sidled på axlar när lagret som hanterar den radiella lasten såsom en bussning eller rullager har inga särskilda bestämmelser för axiella eller axiella laster. Typiska sidled eller axiella belastningar påträffas när en sväng och fordonet är dragkraft i sidled mot utsidan av kurvan. Övriga ansökningar från våra förfäder skulle ha varit kvarnarna, vattenhjul turntables och roterande borrar, varhelst den primära rörelsen kan ha haft både radiella och axiella krafter att brottas med. Naturligtvis måste kardanaxlar på varje propellerdrivna fartyg från den största till den minsta har axiallager för att lösa linjära och axiella framdrivning krafter spinning propellrar antingen framåt eller bakåt. <
Construction
br>

Tryckbrickor är gjorda av varje material människan känner till och är utvalda för den bästa kombinationen av prestanda, underhåll och pris. Mest härdat stål shafting program kommer att använda en Oilite typ av bricka som är ett mycket poröst brons material som kan innehålla mer än 30% olja volym. Som sådan, är Oilite självsmörjande.
Variationer

Ibland hylslagren runt en axel integrera sin egen dragkraft bricka, och dessa kallas medbringarringen kullager. En av dessa på varje ände av en motoraxel kommer att lösa alla de radiella och axiella krafter som lagts fram av en elektrisk motor. En annan variant av den vanliga tryckbrickan är att använda flera i serie när Vmax eller maximal hastighet i RPM över den normala specifikationen för en glidande (ej rullande) lager, såsom en enda tryckbricka. När en högviskös vätska såsom silikon eller tung olja appliceras på tryckbrickor, är en dämpningsfunktion tillsattes till tryckbrickan s kapacitet som absorberar roterande vibrationer och fungerar som en dynamisk broms.
Vanliga program

Nästan varje apparat elmotor har minst en dragkraft bricka i den för att kontrollera axiell förskjutning, även känd som end play. Propelleraxeln på de invändiga och utvändiga båtar använder minst en tryckbricka för att överföra den axiella kraften av en snurrande propeller till framåt eller bakåt rörelse. Skivspelare av alla slag använder tryckbrickorna både som vikt kullager samt oregelbundna spjäll rörelse.
Nackdelar

Som alla glider snarare än rullningslager gör, tryckbrickorna göra konsumera en del av den rotationsenergi i systemet som friktion. Så deras effektivitet är alltid mindre än en boll eller rullager typ axiallagret systemet.
Sammanfattning

Tryckbrickor är de mest ekonomiska och lätt att applicera på alla dragkraften bärande alternativ. Som med alla mekaniska system, de arbetar bäst när de hålls rena och smörjas.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124610.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.