Radial Vs. Axial-Flow Turbo

Två typer av turbokompressorer motorer för bil och industriell typ kraftverk. Den vanligaste turbomotor är den radiella eller centrifugal, turbo med luft tvångsmatad via en pump för att skapa dynamiska trycket för att skapa hög hastighet. En axiellt flöde turboladdare är utrustad med löphjul fästa vid en axel som hjälper tvinga luft i en axiell riktning genom ett rör. Radial turboladdare anställa en mycket äldre teknik än den axiella flödet. Bakgrund

Turboaggregat kan hjälpa makten fyra-och tvåtaktsmotorer. Turboaggregat är två maskiner som delar en enda axel. En centrifugal, eller radial, turboladdare har en gasturbin i slutet av axeln och får sin ström genom motorns avgaser. Vid den motsatta änden av axeln är en centrifugalkompressor för att trycksätta luftintaget hos motorn. Med en axiellt flöde turboladdare har axeln vid den motsatta änden pumphjulen att trycksätta luftintaget. Då lufttrycket ökar i endera turboladdare, tvingar trycket högre densitet luft i cylindern för att öka produktionen. Exempelvis fördubblar motorns vridmoment genom att öka lufttrycket vid 15 psi. Men motorn förbrukar också dubbelt så mycket bränsle. Addera Axial Flow

Axial flow turboladdare liknar gasturbiner och är vanliga i flygmotorer. Axiellt flöde komprimerar luft i allt mindre utrymmen med hjälp av en serie av impeller eller axiell kompressor fläktar. Axialflöde versioner är bättre lämpade för flygplan på grund av sin storlek och tung vikt. Men de är mer effektiva än centrifugal eller radiella turboaggregat. Nyare axialflödespumpar turbos behöver ingen intercooler. Axialflöde turbos blir allt populärare i bilar som de blir mindre.
Radial

radiella eller centrifugal turboladdare tvingar in luft i sitt intag system från ett skovelhjul med centrifugalkraft för att driva ut luften radiellt genom en scroll pump eller centrifugal rulla, expanderar det i diameter för att sakta flytta luft men ökar trycket. Radial turboladdare har samma egenskaper som kompressorer, utom superchargers använda step-up redskap eller ett bälte för att driva centrifugalkraft istället för avgaserna i turbon. Centrifugal turbos producerar lågt tryck vid låga varvtal. Centrifugal turboladdare, liksom centrifugal kompressor, är kompakta och kan frihjul när motorn kräver ingen laddtrycket.
Skillnader

Radial turboladdare enkelt installera i fack fordonets motor eftersom de är kompakta. Montering av en radiell turbo ifrån luftintaget låter installera en intercooler med turbo. Den använder mindre motoreffekt. Radial turboladdare använder också färre delar än överladdare eftersom det finns ingen drivremmen. Yet axiellt flöde turboladdare är mer effektiva på grund av att avgaserna tvingas direkt mot hela turbinhjulet medan den radiella versionens avgaser strömmar från sidan av hjulet och sedan runt omkretsen av hjulet. Axial flow turboladdare har förhållanden lufttryck upp till 3-till-1 medan radiella versionerna som producerats sedan 1950-talet har tryckförhållanden från 1,5-till-1 till 1,7-till-1. Radial turboaggregat kostar vanligen mindre. Axialflöde turbos är tyngre och dyrare.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/116816.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.