Turbo Information

Eftersom de uppfanns som ett sätt att låta flygplan flyga på högre höjder, har turboladdare förfinats genom åren. Idag är turboaggregatet vanligt i bilar som ett bekvämt sätt att ge en motor mer effekt och samtidigt förbättra dess effektivitet. Operation

Turboaggregat arbete genom att dra nytta av det sätt en förbränningsmotor verkar. Luft dras in i motorn, där den blandas med bränsle, komprimeras och antänds av ett tändstift (eller, i fallet med dieselmotorer, av värme från luften själv). Denna grundläggande process är hur motorerna generera sin makt stroke. Turboaggregat kraft tät luft i motorn, så att den ger en mer kraftfull explosion när den antänds. Detta kallas påtvingad induktion, och är den grundläggande principen bakom turboladdning. Turboladdare kan läggas till i befintliga motorer, och så att de erbjuder ett enkelt alternativ till en drastisk ombyggnad av motorn i fall då extra kraft behövs. Till skillnad superchargers, som drivs av motorn själv, turboladdare får sin ström från bilens avgaser, vilket gör användningen av bortkastad energi och omvandlar den till användbar kraft.
Tidiga historia
< p> The turbo uppfanns av schweizisk ingenjör Alfred Büchi. Hans patent av 1905 var för en turboladdare tänkt att användas på flygplan, så att den tunnare luften på högre höjder kan fortfarande användas för att ge gott om kraft för stabil flygning. Första världskriget tog ökat behov av luftfarten teknik, och turbon var centrum för mycket uppmärksamhet inom verkstadsindustrin världen. Privat och kommersiell luftfart under 1920 och 30-talen tog också fördel av turbokompressorer.
Senare ansökan

Den första kända användningen av turbokompressorer utanför luftfarten inträffade i 1938 med en rad turboladdade dieselmotorer lastbil från en liten europeisk biltillverkare. Turboaggregat förblev främst ett flygplan teknik till 1950-talet. Vid den tiden började amerikanska raslag experimentera med turboladdning racerbilar. Detta ledde några amerikanska biltillverkare att vända sin uppmärksamhet mot idén att använda turboladdare på bilar. General Motors var den första att göra så, erbjuder turboladdade versioner av Chevrolet Corvair och Oldsmobile Cutlass 1962. Eftersom turboladdare är mer effektiva på dieselmotorer än bensinmotorer, blev Europa en stor källa till turboladdade bilar på grund av frekvensen av dieselmotorer i vanliga väg bilar.
Sen History
< p> Bränsleeffektivitet började driva användningen av turboladdare efter energikrisen på 1970-talet. In i 1980 och 1990, tog turboladdade fyrcylindriga motorer platsen för många stora V8-motorer som förbrukas betydligt mer bränsle, producerade mer utsläpp och hade ingen signifikant fördel i makt över de mindre turbo.Turbocharger motorcyklar började dyka upp på 1980-talet samt . Här turbon var särskilt användbara på grund av sin låga vikt, vilket gör att ryttare att köpa och bygga motorcyklar med mer makt, men inte större och tyngre motorer. Turboprop flygplan är fortfarande i bruk i dag, i allmänhet i situationer där jets är för stora eller kostsamma. Addera turboladdning.TFSI Racing

1970 och 1980 kallas Turbo Era i Formel 1 racing. Race team investerat sitt forsknings-och design till nya turboladdare mönster som skulle ge dem en konkurrensfördel. Dessa insatser var mycket framgångsrik, med hastigheter ökar dramatiskt. Framgången för vissa race team lett andra att följa efter och snart turbos blev regel snarare än undantag i F1 racing. Sportens tjänstemän började införa begränsningar på hur mycket kraft som kan genereras av ett turboaggregat i ett försök att garantera förarens säkerhet och främja en konkurrenskraftig balans. Med sådana begränsningar i stället, avled den hype som omger turboladdare ner. I slutet av 1980-talet, slutade Turbo Era med en officiell turbo förbud i F1 racing.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/112648.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.