Disc Vs. Trumbromsar

En trumbroms är enligt Mad About kit bilar, "en broms i vilken friktionen orsakas av en uppsättning av skor eller dynor som trycks mot den inre ytan av en roterande trumma." Den trumbromsar uppfanns år 1902, och genom åren förbättrats till den punkt där det blev pålitlig broms som vi känner idag. Skivbromsen enligt definitionen i Spiritus Temporis, är "en anordning för att bromsa eller stoppa rotationen av ett hjul. En bromsning skiva (eller rötor på amerikansk engelska), vanligtvis tillverkad av stål, är förbunden med hjulet eller axeln." Bromsok och bromsbelägg pressa mot skivan, vilket innebär att bilen att stanna. Skivbromsar uppfanns 1890 och patenterades 1902. De var inte var regelbundet användas förrän på 1940-talet, men blev snart känd för sin tillförlitlighet. Båda bromsarna har sina styrkor och svagheter. Utmattningsrisk

utmattningsrisk är det tillstånd som uppstår när foder i bromsarna blir varma. Denna värme minskar friktionen att beläggen skapar. På grund av detta minskar motståndet mellan trummorna och beklädnader och de bli hala. Utmattningsrisk är något som påverkar trumbromsar. Däremot påverkar det inte skivbromsar på samma sätt, eftersom skivbromsar förlitar sig på kombinationen av skivor och bromsok för att skapa bromskraft.
Vatten

När trumbromsar blir blöta, värmen orsakas av friktionen mellan bromsbackarna och trumman minskar broms, vilket bromsarna vara mindre effektiva. Men skivbromsar påverkas inte av vatten. Detta innebär att skivbromsar är det vanligaste valet för terränggående fordon som går genom vatten.
Underhåll

Trumbroms kräver en hel del justeringar tack vare dess många delar. Men tack vare enkelheten i skivbromsen design, skivbromsarna är lätta att arbeta med.
Vikt

Skivbromsar är tyngre än trumbromsar. Detta är nog en fråga för vissa biltillverkare som väljer att använda trumbromsar i sina bilar, eller en kombination av skiva och trumbromsar (skiva för framhjulen och trumma för ryggen).
Kostnad

Trumbroms är billigare än skivbromsar. Vissa tillverkar, i ett försök att hålla kostnaderna för bilen ner, väljer att använda trumbromsar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/126642.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.