Då var den första Katalysator Made?

Katalysatorer är standard i dagens fordon och är ett viktigt vapen i kampen mot luftföroreningar. Dock var katalysatorer inte alltid normen. Historia

Katalysatorer först installerade i fordon tillverkade 1975 som svar på EPA förordningar gått två år tidigare åtstramning auto utsläpp och kräver en gradvis minskning av blyhalten i all bensin. I en studie som släpptes den 28 november, 1973, bestämdes EPA "som leder från bilavgaser poserade ett direkt hot mot folkhälsan." Även katalysatorer utvecklades på 1950-talet, kunde apparaten inte användas i fordon, eftersom den bly i bensin skulle göra dem oanvändbara.
Funktion

Katalysatorer ändra skadliga föroreningar till mindre skadliga utsläpp innan de lämnar avgasröret system.The inuti katalysatorn är en honungskaka uppsättning passager belagda med katalysatorer såsom platina, rodium eller palladium, som framkallar en kemisk reaktion som omvandlar föroreningar såsom kväveoxider, kolmonoxid och oförbrända kolväten till kvävgas, koldioxid och vatten, enligt den Worcester Polytechnic Institute i Massachusetts.
Typer
p Det finns tre typer av katalysatorer: tvåvägs, trevägs och trevägs + air.The första katalysatorer - de tvåvägsomvandlare - användes på amerikanska bilar mellan 1975 och 1980, och oxiderade oförbrända kolväten och kolmonoxid till vatten och koldioxid dioxide.The trevägs-omvandlare, förutom att de utför samma som sin föregångare, minskar kväveoxiderna i kväve och oxygen.The tre-vägs + luft omvandlare utför samma funktion som den tre-vägs-omvandlare, men skillnaden är tillsatsen av luft mellan de två interna katalysatorer som förbättrar oxidation av omvandlaren.

Lag

bort eller inaktivera en katalysator är olagligt i USA, och en bil med en trasig katalysator kommer inte klara ett utsläpp test.
Resultat

Enligt EPA, på grund av utsläppen byrån införde mer än 30 år sedan, "fordon nu säljs i USA släpper ut 96 procent mindre koloxid, 98 procent mindre kolväten, och 90 procent mindre kväveoxider än fordon som säljs i början av 1970. "
Varning

Katalysatorer är populära mål för tjuvar som vill göra snabba pengar. Omvandlare innehåller ädelmetaller platina och rodium, vilket är mer värdefullt än guld. Använda en batteridriven såg, kan tjuvar ta snabbt en katalysator underifrån ett fordon på en parkeringsplats, även i dagsljus. Den delen säljs sedan på skrotupplag för ca $ 200 till $ 300. Addera
.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124800.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.