Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Safety >> Content

Vetenskapen bakom en Airbag

Införandet av krockkuddar som standard i de flesta moderna bilar har kraftigt minskat antalet dödsfall och allvarliga skador som bil kollisioner. Även om begreppet av airbagsystemet är enkel - en väska som snabbt fylls med gas i händelse av en kollision - en komplex serie av kemiska reaktioner som är nödvändigt för systemet att distribuera effektivt och säkert. Grundläggande användning av Krockkuddar

En krockkudde-systemet är utformat för att distribuera när ett fordon är inblandat i en kollision. Den första komponenten är en kollision-detektering system som aktiveras när fordonet bromsas snabbt. När kollisionen sensorn är aktiverad, startar den en elektrisk krets som avfyrar en puls av värme in i airbagsystemet. Denna Tändgnistan orsakar en förening i krockkudden reagerar kemiskt och producera en stor volym av gas och blåsa upp påsen. Denna process sker i endast ett fåtal millisekunder.
Primära reaktionszonen

Krockkuddar allmänhet innehåller natriumazid (NaN3). Vid upphettning reagerar natriumazid snabbt och bildar en stor volym av kvävgas (N2): cirka 67 liter gas per 130 g natriumazid. Produktionen av kväve blåses snabbt krockkudden, hela processen tar ungefär 40 millisekunder, och påsen blåses med en hastighet av 150-250 mph. Reaktionen producerar giftiga kemikalier, dock, och en rad ytterligare reaktioner krävs för att minska risken för skador på bilens passagerare.
Sekundära reaktioner

Reaktionen av natriumazid för värme producerar natrium, förutom kväve. Natrium reagerar explosivt med vatten, och om natrium från en brusten krockkudde skulle komma in i ögon, näsa eller mun av en passagerare, skulle skadorna bli allvarliga. Med detta i åtanke, krockkuddar innehåller kaliumnitrat (KNO3), som reagerar med natrium för att framställa kaliumoxid (K2O) och natrium (Na2O). Dessa föreningar är också farligt, så att systemet även innehåller kiseldioxid (SiO2), som reagerar med kalium-oxid och natriumoxid att producera ofarliga silikatglas. Addera säkerhetsproblem

Även om de fungerar bra för att minska skador orsakade av kollisioner, krockkuddar själva lyfter flera säkerhetsproblem. Systemen innehåller många giftiga kemikalier - förutom de produkter av de kemiska reaktionerna, är natriumazid i sig farligt - och hastigheten och kraften av reaktionerna kan leda till system som kan skada barn eller mindre passagerare när airbag utlöses. Säkerhet förespråkare hävdar att tillverkarna borde göra ett bättre jobb med att utforma säkrare krockkuddar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-safety/147571.html

Previous:
Next:

Driving Safety

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.