Hur man lär Science mellan moment & Sports Drag Cars

Momentvärdet att en motor producerar är en indikator på dess acceleration potential. Inte bara är vridmoment ett mått av våld, är det också ett av de värden som används för att beräkna hästkrafter. För att förstå vetenskapen bakom dragracing, är det bra att veta förhållandet mellan vridmoment, hästkrafter och acceleration. Andra viktiga dragracing faktorer förhållandena växel och fordonets vikt. Saker du behöver
Kalkylator Review Dyno diagram
Visa fler instruktioner
1

Betrakta det sätt på vilket en motor driver fordonets hjul under acceleration. Detta gör att du kan förstå förhållandet mellan vridmoment, hästkrafter och acceleration. Vridmoment är mätning av vridkraft, eller rotationskraft i fallet med en motor. Eftersom motorn roterar snabbare rpm (varv per minut) värden ökar, motorn effektivt levererar sin kraft till hjulen i ökad takt när dess rotationshastighet ökar. Till exempel, om momentvärdet är lika vid 3000 rpm och 6000 rpm, kommer motorn producera dubbelt så mycket hästkrafter vid 6000 varv per minut sedan vevaxeln snurrar dubbelt så snabbt.
2

Beräkna hästkrafter av en motor för att förstå dess verkliga acceleration potential. För att göra detta, multiplicera vridmomentet mätning av varvtal vid vilket den produceras, sedan dividera produkten med 5,252. Det är därför på en dyno diagram, vridmoment och hästkrafter kurvorna korsar vid 5,252 rpm. Även om vridmoment produktionen av de flesta motorer avtar mot redline, fortsätter hästkrafter värdet att öka i det övre varvtalsområdet på grund av hur det beräknas. Addera 3

Betrakta momentvärden en motorn producerar vid lägre varvtal bandet. Även en motor producerar en ökad mängd hästkrafter som rpm värden ökar, är denna makt inte tillgänglig i början av ett dragrace där fordonet drivs från stillastående. Detta är anledningen till motorer som producerar en stor mängd av vridmoment vid låga varvtal prestera bra i början av en dragrace. Tillgången till högt vridmoment när fordonet först accelereras tillåter motorn att snabbt nå sitt toppvärde hästkrafter rpm.
4

Analysera en motor dyno diagram, som listar hästkrafter och vridmoment kurvorna för en motor på alla ges varvtalsvärden. Utrymmet mellan kurvan och x-axeln i diagrammet ger dig en uppfattning om motorns acceleration potential. Ju större området mellan effektkurvan och axel för ett visst varvtal intervall, desto större motorns acceleration. Detta område på Dyno diagrammet kallas "power under kurvan."
5

Tänk utväxling av transmissionen. Varje gång transmissionen växlar växlar, sjunker motorns varvtal till ett värde som ges av den nya växeln. Med detta i åtanke, kan du beräkna rpm intervall där motorn kommer att fungera i varje växel när det är fullt påskyndas. Till exempel, om fordonet har en 7000 rpm redline kan rpm värde sättas tillbaka till 4000 varv per minut när man skiftar från första till andra växelläget. I detta fall, på din dyno diagram, rita en vertikal linje vid varvtalsvärden på 4.000 och 7.000. Det område som definieras av de vertikala linjer, effektkurva och x-axeln ger dig en visuell av motorns acceleration potential.
6

Optimera möjligheterna motorns acceleration genom att beräkna skift punkter där "makten under kurva "har största möjliga yta. Den optimala skift poäng för de flesta motorer är rätt runt rpm redline. Dock kan vissa motorer leverera högre acceleration med lägre poäng rpm skift om huvuddelen av effektkurvan är i mitten av varvtalsområdet.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/sports-cars/140309.html

Previous:
Next:

Sports Cars

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.