Vad är Multi-Point Insprutningsmunstycken?

Multi-point bränsleinsprutning är ganska lite äldre än du kanske tror och faktiskt äldre än förbränningsmotorn själv. Konceptet går hela vägen tillbaka till ICE förhistoriska förfader, ångmaskinen, där det utförs ungefär samma uppgift som den gör idag. I själva verket kan man se nästan på central förgasning eller insprutning som något av ett långlivat mellersta barnet i bilens historia - man varken helt borta eller glömt, men ändå i slutändan överskuggas av dess äldste. Bränsleinsprutning vs frö förgasare

Den primära skillnaden mellan frö förgasare och bränsleinsprutningen är att den förra använder motorn vakuum för att dra bränsle in i motorn, medan den senare använder trycket i bränsleledningarna att spruta bränsle i cylindrarna . Problemet med att förlita sig på motorns vakuum för att leverera bränsle är att vakuumet blir den enda avgörande faktorn för hur mycket bränsle går in i motorn och när det går in Besprutning bränsle i motorn under tryck ger mer exakt styrning av bränsletillförseln i både tidpunkten för injektionen och mängden bränsle sprutas in. Detta är särskilt sant när du tittar på datorstyrda motorer, där millisekund precision är det som gör det hela möjligt.
TBI vs MPI
p Det finns två grundläggande typer av bränsleinsprutning: throttle body injektion och multi-point insprutning. Det enklaste sättet att tänka på en TBI inställning är att föreställa sig en förgasare med injektorer monterade över intaget hål, som vi kallar "venturirör." Bränsle sprutar nedåt från spridarna och genom gasreglage bladen i spjällhuset, sedan ner i en central kammare som kallas plenum. Därifrån reser luft /bränsleblandningen genom passager kallas löpare och i de enskilda cylindrarna. En multi-point system använder en injektor för varje cylinder, oftast monterad precis där grenröret möter topplocket.
Luftflödet i en Multi-Point System

Medan enskild cylinder injektion är i sig viktig, är MPI: s främsta fördel jämfört med TBI att det möjliggör en mycket mer frihet i design där insugningsröret och huvudet hamnar som är berörda. En TBI, eller förgasare grenröret kallas en "våt" konstruktion, eftersom den bär både luft och bränsle. Bränslet måste förbli dispergerade eller "finfördelas" i luften hela tiden, om aerodynamik i grenröret är inte perfekt, kommer bränslet hoppar av fjädring och vända tillbaka till en vätska. En MPI grenröret är "torr", vilket innebär att det bär bara luft. Som tillåter ingenjörer att optimera plenumet och löpare mått på prestanda utan att behöva oroa bränsle hoppar av suspension.
Fuel Distribution och Tuning

I en perfekt värld, en V -8 skulle byggas och trimmas så att den körs som åtta en-cylindriga motorer kopplade till samma vevaxel. Det är därför många racing och flygmotorer använda enskilda fallspjällhusen eller kolhydrater - på för varje cylinder - och varför Top Fuel-motorer använder åtta individuella avgasrör. En våt-flöde grenrör måste konstrueras så att varje cylinder får exakt samma mängd bränsle, och den centrala plenumet läge innebär att vissa löpare kommer att hamna längre än andra. MPI: s torra grenrör tillåter ingenjörer att använda en, stort plenum som löper längs motorn. Detta håller alla löparna samma längd. Kombinerat med de enskilda bränsleinjektorer, ser detta tillvägagångssätt som varje cylinder alltid får exakt samma mängd luft och bränsle som alla andra. Addera
.from:http://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/116805.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.