Hur fungerar AC arbete i en bil?

Om du någonsin undrat varför din AC-systemet verkar fungera bättre i regn, varför den lilla cylindern sak under din huv är alltid kallt vid beröring eller varför bilen verkar har två radiatorer, väl, det korta svaret är, det hela går tillbaka till den ideala gaslagen. Luftkonditioneringssystem datum faktiskt tillbaka till akvedukten-drivna hem-kylsystem som används i antikens Rom, låna en lyx hem till de rika att vi så ofta tar för givet idag. Den ideala gaslagen

Ett luftkonditioneringssystem fungerar på principen om den ideala gaslagen, vilket är: (Gastryck) x (gasvolym) = (antalet molekyler i gasen) x ( Temperatur) x (Boltzmanns konstant). Den Boltzmanns konstant är egentligen inte relevant för denna diskussion, så bara titta på konsekvenserna av de andra faktorerna: gastryck och volymförändring av antalet molekyler i gasen - dess täthet - och gasens temperatur. Så, allt annat lika, om du ökar trycket i en gas, ökar du också dess temperatur. Om du minskar trycket av en gas, minskar du dess temperatur. Det är därför en luftkompressor s ackumulatortank är vanligtvis varm eller varm vid beröring, medan tryckluft kommer ut ur slangen är kall.
Kompressor

Kompressorn är hjärtat i alla luftkonditioneringssystem. En bils kompressor - vanligtvis drivs av vevaxeln - komprimerar ett kylmedel, vanligtvis ett ämne som kallas 2-tetrafluoretan eller R-134a. Detta köldmedel kokar och förvandlas till en gas vid negativa 15.43 grader Fahrenheit vid atmosfärstryck, men vänder tillbaka till en vätska när de utsätts för högre än atmosfärstryck. Bilens kompressorn tar denna gas och komprimerar den, som har de biverkningar av både svarvning den tillbaka till en vätska och öka dess temperatur. Därifrån flödar det till AC kondensorn. Kul fakta: Inte för att du skulle vilja prova det, men en bil AC-system utrustade med R-134a kommer inte fungera mycket bra, eller överhuvudtaget, om temperaturen i luften i bilen sjunker lägre än negativa 16 grader Fahrenheit .
kondensorn

När köldmediet värmer upp, går det genom en radiator-liknande värmeväxlare monterad på framsidan av din bil. Denna "kondensorn" fungerar precis som motorns kylare, överföra värmeenergi till luft som passerar genom växlaren fenor. Detta kommer att fortsätta arbeta så länge luften fortsätter att röra sig genom flänsarna, om luftflödet stoppas, då luftmolekylerna fångade mellan fenorna kommer snabbt mättas med värme, och kondensorn kommer sluta fungera. Det är av denna anledning som vissa bilar automatiskt utlöser elektriska kylfläktar vid låga hastigheter när AC är på. Spruta vatten eller alkohol på kondensorn kommer ytterligare påskynda evaporativ kylning, vilket är anledningen till AC-system vanligtvis fungerar bättre i regn.
Expansionsventil och förångare

När nu-kylda köldmediet lämnar kondensorn, färdas det genom ett "munstycke" kallas expansionsventilen. Denna expansionsventil tvingar vätskekylmedel att finfördela eller vända tillbaka till en gas. Med hänvisning till den ideala gaslagen, den snabba expansionen - underlättas delvis genom en rad vakuum som skapats av kompressorn försöker suga gasen tillbaka genom - gör att kylvätskan snabbt temperaturfall. Detta mycket kall gas går sedan genom en annan "radiator" kallas förångare, tappa dess temperatur långt under omgivningens. Bilens AC fläkt driver luft genom förångaren fenor, där den ger upp en viss del av sin värmeenergi - eller plockar upp "kyla", beroende på hur du vill titta på det. Att kall luft blåser in din bil, medan den nu varma köldmedium går tillbaka in i kompressorn.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/116754.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.