Hur har dieselmotorerna förändrats över tid?

Om du kunde jämställa hela förbränningsmotor utveckling till det av organiska evolutionen, då jetmotorer vore fåglar skulle bensinmotorer vara däggdjur, skulle dieselmotorer vara reptiler och den roterande motor skulle vara ett näbbdjur (eller något). De innehåller alla samma grundläggande delar - hjärta, lungor, motorblock och gift-utsöndrar klor dagg - men allt tog en annan och specialiserad bana under loppet av sin utveckling. Mer än 120 år efter dess införande, är det ståndaktiga diesel starkare och mer tillförlitlig än någonsin. Den första dieselmotorn

Dr Rudolph Diesel patenterade sin första motor 1982, och det var ett totalt misslyckande utöver att tillhandahålla ett proof of concept. Ursprungligen tänkt att ventilera kolgruvor, var detta första motorn ska köras på en tratt full av koldamm, och var utformad så att motorn tappat nästan ingen värme under förbränningen. Diesels motor som används en ventil för att släppa damm in i förbränningskammaren på samma sätt som kolven nått toppen på sitt slag. Det exploderade efter första power stroke, och uppmanas Diesel att konstruera en vätskekyld motor som förlitat sig på trycket som en konstant variabel istället för värme.
1900-1910

Diesel gick från fungerande prototyp (1897) att licensiera sin design ut till andra tillverkare inom cirka tre år. Dock fick Diesel den korta änden av pinnen när han upptäckte att tillverkare i andra länder inte nödvändigtvis brydde att han ägde ett patent i Tyskland. Inom fem år, gick på diesel från en 25 hästkrafter sputterer som knappt kunde övervinna sin egen friktionen till ett 1.000-plus hästkrafter monster kan driva oceangående tankfartyg.
1910-1950

Denna tidsperiod handlade om Turboladdning. Medan tillverkarna hade experimenterat med turbos 1905, turbodieslar såg inte full produktion status förrän 1912, när de första enheterna används för att driva lokomotiv. Turbo trycket ökade med bränslepump och insprutare teknologier, och kapaciteten ökade ytterligare med framsteg inom materialvetenskap som tillåts tillverkarna att bygga snabbare spinning och mer tillförlitlig turbos. Turbodieslar frodats först igenom tåg och fartyg, sedan genom stora lastbilar, som 1932 MAN, och sedan slutligen togs in i personbilar, såsom 1936 Mercedes-Benz 260D.
1950-1980

Denna era introducerades överliggande kamaxlar (1954), och komprimeringen bromsning pionjärer i 1962 av Jacobs. Mekanisk Common Rail var förmodligen den enskilt viktigaste nyheten i denna epok. Först infördes genom Clessie Cummins 1943, som mekanisk CRD prejudikat för de datorstyrda CRD system som används i de flesta moderna dieslar.
1980 att presentera

flesta av framsteg som gjorts under denna tid hade att göra med raffinering gamla begrepp, lägga datorreglage och minska diesel vikt genom avancerad materialvetenskap och tillverkningsprocesser. Datoriserad CRD och urea (AdBlue) injektion bidra till att minska diesel är partiklar och kväveoxider. Direkt injektion ersätts i hög grad port injektion under 1980 och 1990, så att ingenjörer att spruta in bränsle vid exakt rätt ögonblick istället för att tajma det till inloppsventilen öppnas. Nyare Homogena Charge Compression Ignition motorer kan utnyttja den diesel cykeln vid låga varvtal och sedan byta till bensin (Otto) cykel vid högre varvtal.
Framtiden

Bevisa att det är gammalt är nytt igen, är tillverkare experimenterar för närvarande med luft insprutningssystem för att ersätta de nuvarande mekaniska insprutningssystem. Detta var den exakta konfigurationen som används av Rudolf Diesel att driva hans första flytande bränsle motorer, och det ger reducerad motor buller och utsläpp. Detta tillåter ingenjörer att injicera bränslet lite tidigare, vilket resulterar i mer hästkrafter och bränsleeffektivitet. Dessutom ansträngningar pågår för att fånga några av Diesels värme och omvandla den till drivkraft, precis som Diesel själv tänkt så länge sedan. Det verkar som, liksom svarta kostymer, cheeseburgare och bygel bh, termisk verkningsgrad aldrig går ur stil.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/116398.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.