Utsläpp av olika typer av fordon

Olika fordon avger olika typer och nivåer av luftföroreningar. Naturvårdsverket delar highway fordon i distinkta klasser med utsläppsnormer lämpliga för deras storlek och bränsletyp. Varje klass kan producera olika nivåer av en rad olika kemiska föreningar. EPA-standarder för varje klass ger ett relativt mått på skillnaderna i utsläpp från en typ av fordon till en annan. Personbilar och lastbilar

lägst utsläpp highway fordon är ljus-och medeltunga passagerarfordon. Denna klass omfattar personbilar och pickuper, stadsjeepar och minibussar med totalvikter på mindre än 10.000 kg. Normerna för dessa fordon utgörs av högsta tillåtna halter av kväveoxider (NOX), partiklar (PM), formaldehyd (HCHO) och kolmonoxid (CO). Sedan 2004 har de tillåtna utsläppsnivåer för dessa fordon varit 0,2, 0,02, 4,2, och 0.018 gram per kilometer för NOx, partiklar, CO, och HCHO resp.
Heavy-Duty bensinbilar

Tunga fordon är de med en bruttovikt av 10.000 pund. eller mer. De inkluderar kommersiella lastbilar, husbilar och bussar. För dessa fordon som har bensinmotorer, är det tillåtet kolmonoxid nivå betydligt högre än för personbilar, men NOX och partiklar är inte mycket annorlunda. Som av 2008 års produktion år, tillät EPA dem att producera 0,2, 0,01, 14,1, och 0,14 gram per kilometer av NOX, PM, CO, och andra kolväten än metan (NMHC). Äldre fordon i denna klass kan producera 20 gånger så mycket kväveoxider och mer än dubbelt CO
Tunga dieselfordon

Jämfört med sina bensindrivna motsvarigheter, tunga dieselfordon kan producera ungefär samma nivåer och typer av föroreningar. Dieselfordon mer än 10.000 lbs. kan producera 0,2, 0,1, 15,5 och 0,14 gram per kilometer av NOX, PM, CO och NMHC. Äldre fordon i denna klass skulle kunna producera 20 gånger så mycket kväveoxider och 10 gånger PM.
Motorcyklar

Som av 2010, måste motorcyklar inte släppa ut mer än 0,8 gram per kilometer av kombinerade HC och NOX, vilket är högre än den tillåtna standarden för andra fordon. De två motorcyklister kan också emittera upp till 12,0 gram CO för varje kilometer, vilket är mycket högre än bilar och nästan lika mycket som stora lastbilar.
Icke-highway fordon
< p> Andra typer av fritidsfordon som inte används på motorvägen kan producera mycket större halter av föroreningar än de som regleras för användning i terräng. En tvåtakts skoter till exempel kan producera nästan 100 gånger den kombinerade HC, CO och NOx-utsläpp som en vanlig personbil.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/115286.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.