Diesel Vs. Bensinbilar

Debatten om vilket är bättre (diesel eller bensin) har pågått sedan den första diesel någonsin pressas bränsle i lågor. Medan ett sekel är värt konkurrensen mellan de båda har stor del resulterat i ett dödläge under de senaste nio åren, är det faktum att moderna diesel-och bensinmotorer är närmare än de någonsin var i fråga om kraft, mångfald och miljövänlighet. Funktion

Skillnaden mellan diesel-och gasmotorer huvudsakligen kan kokas ner till hur de tända sina luft-bränsle-blandningar. En gas ("bensin", om du är allt annat än amerikansk) motorn inhalerar blandningen, fällor det i förbränningsrummet under högt tryck och sedan antänds med ett tändstift. Dieselmotorer kan göra på grund utan ett tändstift eftersom de bara pressa luft /bränsleblandningen tills den exploderar. (Kom ihåg, blir luften varmare eftersom den är komprimerad.)
Funktion

Du kan tänka dig de relativa fördelarna med diesel vs gas med en analogi av två män med hinkar. Båda dessa män måste göra samma jobb: att flytta 500 liter vatten 500 meter på en timme. Ju större och starkare av de två kan bära två 5-gallon hinkar på en gång, så han behöver bara 50 resor för att göra jobbet. Den mindre killen kan bara bära en 5-liters hink, men han kan göra 100 resor i timmen. Den stora killen är som en diesel, all effekt men lägre hastighet. Den mindre killen är som en bensinmotor, så han gör mindre arbete per resa men flyttar mycket snabbare. I motorn termer, är den stora killen starkare (har mer vridmoment), och den mindre killen har mer RPM (varvtal). Däremot kan både göra samma mängd arbete (hästkrafter).
Efficiency

Eftersom dieslar pressa bränsleblandningen för allt det är värt (i termer av energiinnehåll), de är i sig mer effektiva än gasmotorer (som kan eller inte kan bränna hela blandningen). Dieselmotorer styrs av bränsleflödet, inte luftflödet som gasmotorer. Vad detta betyder är att för att få bättre bränsleekonomi, injicerar en diesel bara mindre bränsle. Även moderna bensindrivna bilmotorer är mer effektiva än de någonsin har varit, kan du förvänta dig ett minimum 10 till 15 procent ökning bränsleekonomi om du använder en diesel med samma hästkrafter. Addera kostnad och hållbarhet

Dieselmotorer är (i sin helhet) större, tyngre och dyrare att framställa än gasmotorer. Detta motsvarar en premie betalas vid köptillfället, vilket kan ta ganska lång tid att ta igen i bränslebesparingar. Dock kommer högre övervarvning gasmotorer slits ut på en fjärdedel av tiden för ett likvärdigt diesel. Kort sagt, kommer de flesta dieselmotorer överleva lätt bilarna byggdes omkring dem, och ofta gå ett årtionde eller mer mellan större fel.
Future

Även om många har försökt att ljud förbränningsmotor s dödsstöten, är det enkla faktum att både bensin-och dieselmotorer har en ljus framtid i billiga och lokalt producerade biobränslen. Billig och ren förbränning cellulosaetanol (tillverkad av såg-gräs och andra växter "skräp") är inställd på att ersätta bensin i de närmaste decennierna, och diesel kan redan göras från alger (aka "pond scum") för mycket mindre än det kostar att dra från marken.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/112681.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.