Vad är stötdämparen på en bil?

Stötdämpare, även kallade spjäll, är en del av en bils fjädringssystem. Upphängningssystemet är ansvarig för att hjälpa föraren att ha kontroll över bilen genom acceleration, effekt och varv. Stötdämpare, i synnerhet, är kolvarna som eliminerar oönskade rörelser i bilens fjädrar. Utan stötdämparen, skulle de flesta rider i bilen vara otroligt bouncy och oroande. Struktur

Stötdämpare ligger mellan bilens ram och hjul, förbunden med ramen och bilens axlar. Fästet är förbunden med en kolvstång, som sedan är ansluten till en kolv. Kolven ligger i en pump fylld med hydraulolja.
Dämpning

funktion stötdämpare kallas dämpning. Dämpningen är omvandling av kinetisk energi, som tas emot via påverkan, till värmeenergi. Stötdämparna får effekt av bilen går över gupp och fördjupningar och andra plötsliga, ryckiga rörelser. De absorbenter ta emot energin av effekterna och reagerar genom att bromsa vibrationerna. När väl den kinetiska energin är gjord till värmeenergi, är det skingras i hydraulvätskan. Passagerarna upplever en mycket jämnare gång än annars.
Compression

Absorptionsmedel utför i en tvåstegsprocess. Det första steget kallas komprimering. Under kompression, reagerar kolven till spiralfjädrar i bilen som absorberar energin från påverkan kände under körning. Kolven rör sig nedåt och komprimerar den hydrauliska vätskan i pumpen, svarvning kinetisk energi till värmeenergi.
Extension

Under förlängning, kolven som pressar fluiden ner stiger upp till toppen av tryckröret. Fluiden är instängd i en kammare ovanför kolven och komprimeras. Både kompression och utsträckning är avgörande i denna cykel för att hantera den kinetiska energin av acceleration, stötar, dips, svängar och gunga. Denna cykel inträffar upprepade när du kör.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/129868.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.