Förklaring av Automotive Motorgivare

Komplex dator kontroller gör moderna auto motorer praktiskt kännande i sin förmåga att känna igen yttre och inre stimuli och anpassa för att rymma dem. Motorns sensorer är dess ögon och öron, om någon av dem skulle misslyckas, skulle motorn behöva "flyga blind" och falla tillbaka på förprogrammerade parametrar. Dessutom tillåter modern teknik auto motor till gränssnitt med chassi och transmission controllers att erbjuda den bästa prestandan för några villkor. Grunderna

En motor behöver tre grundläggande saker att fungera: ett korrekt förhållande mellan luft och bränsle, en vältajmad gnista för att tända den, och självdiagnostik för att säkerställa att olja strömmar och temperaturen förblir stabil . Varenda sensor på själva motorn är det enbart för att förse datorn med information i realtid om luftflöde, luft /bränsle-och vevaxel /kamaxel position så att den kan justera bränsleinsprutningen och spark timing.

MAF Systems

Luftmassemätare (MAF) system använder en uppvärmd sensor i motorns insugningskanalen att beräkna mängden luft som går in, en trottelpositionsgivarens att avgöra hur långt gaspedalen är nedtryckt, och en eller flera syre-sensorer för att avgöra om motorn får rätt mängd bränsle för luft intas. En vevaxel /kamaxel sensor anger var datorn kolvarna är i sitt slag, som bestämmer bränsleinsprutning och spark timing.
MAP System

Manifold luft tryck (MAP) system fungerar på ett något annorlunda princip. MAP system mäter inte luftflödet direkt, de använder ett intag-grenröret monteras trycksensor och temperatursensor för att bestämma luftens densitet och motor efterfrågan. Datorn använder denna information för att extrapolera till den mängd luft och bränsle i motorn skulle behöva för en viss RPM. MAP system fungerar bra för omodifierade motorer, men (eftersom de är förprogrammerade med motorns parametrar) är ofta oförenliga med eftermarknaden modifieringar som större kamaxlar, turboladdare och kompressorer.
Lägesgivare Typer

p Det finns två grundläggande typer av vevaxel /kamaxel lägessensorer, magnetiska och Hall Effect. Magnetiska sensorer arbetar på principen att metall passerar framför ett magnetfält orsakar förändringar i magnetfältet. Motorn har en växel-liknande hjulet passerar framför magneten att orsaka variationer i området, som berättar att motorn hur snabbt motorn roterar. Halleffektsensorerna arbetar på en relaterad princip, men avkänningsström reversioner orsakas av passerande kugghjul.
Syresensorer

Syresensorer representerar en vetenskap i sig , och förlita sig på en fascinerande elektrokemiska fenomen där vissa kristaller (som cubic zirconia) faktiskt producerar en elektrisk ström när den upphettas. Avgastemperatur stiger linjärt med bränsle-till-luft-förhållandet, och därför kan lambdasonder indirekt bestämma luft /bränsleblandning genom att läsa avgaser värme. Höga temperaturer innebär för mycket bränsle, låga temperaturer innebär för lite. Kul fakta: syre sensorer är de enda sensorer i er bil som producerar sin egen spänning Addera
. .from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/126517.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.