Analys av däckmönster

Hur bilens däck slitage är en direkt indikator på tillståndet i anpassningen eller suspension. Regelbundet övervaka däcktrycket och deras utseende bör vara en del av rutinmässigt underhåll och kontroller ska göras minst varannan vecka. Plötsliga förändringar i hanteringen eller slitage kan signalera en utvecklande problem eller felaktig utrustning och kräver ytterligare undersökning för att förhindra ytterligare ovanligt slitage och kostsamma bekostnad av ersätter. Yttre slitage

Outer slitagevarnare visar ett konsekvent i uppblåst tillstånd. De typiska tecknen på enligt inflation är båda ytterkanter däcket bär snabbare än mitten slitbanan. Den inre slitbanan visas klart definierat med en gradvis ökning av slitage från mitten och utåt mot de yttre kanterna. Lågt lufttryck ökar rullmotståndet i däcket, vilket ökar mängden arbete motorn behöver utföra för att förflytta fordonet, vilket minskar bränsle körsträcka. Lågt lufttryck försämrar även däcken övergripande integritet genom att skapa hög värme.
Inre slitage

Onormal förslitning av centrum slitbanan indikerar en konsekvent överdrivet däckens skick. Överuppblåsning kännetecknas av att det snabba bärandet av centrum slitbanan medan de yttre kanterna bär mycket långsammare på grund av de flesta av de däck lasten som transporteras av centret slitbanan. Överuppblåsning sänker dragkraft genom att minska den effektiva mängden av slitbanan som kommer i kontakt med vägytan. Detta centrum lastning av däcket vilket leder till ojämn förslitning väsentligt minskar däckets livslängd. Mindre vanliga orsaker till inre slitagevarnare är dålig inriktning eller mekaniska problem.
Side Wear

slitbana nöta på ena sidan av däcket anger ett ut- av-anpassning skick och är normalt återfinns på framdäcken. Bristande riktning bringar däcket att luta för långt inåt eller utåt, vilket tvingar lasten på sidan av däcket, accelererande slitage på den sidan av slitbanan. Side slitage kan också vara resultatet av slitna fjädrar, bussningar eller kulleder.
Koppning

Koppning vanligast förekommande på framdäcken. Koppning visas som ett dopp eller konkav slitage mönster på den yttre delen av däckets slitbana. Den kan förekomma på produktens inre eller yttre slitbanan och är oftast en indikator på slitna fjädringskomponenter eller en out-of-balans hjul. Däckets livslängd är nedsatt på grund av ojämn förslitning. Dålig styrförmåga och glapp indikerar att slitna upphängningskomponenter är den troliga orsaken. Cupping medföljande hjul vibrationer vid vissa hastigheter indikerar en out-of-balans tillstånd.
Befjädrade kanter

Ludd noteras av en rundad jämn yta på ena sidan av slitbanan , med den andra sidan av slitbanan kvarvarande skarpa och väl definierade. Ludd, eller en trasig nötningsmönster i slitbanan hos ett däck, indikerar en out-of-alignment tillstånd. Dålig anpassning gör att däcket att kontakta vägytan oregelbundet, vilket resulterar i ojämn och accelererad förslitning. Denna typ av out-of-uppriktningstillståndet orsakas oftast av slitna fjädringskomponenter. Om överdriven glapp eller spel i styrningen följer ludd, misstänker slitna fjädringskomponenter.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/126220.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.