Vilka är de funktioner en kamaxel?

En kamaxel är en anordning för att omvandla cirkulär eller rotationsrörelse till fram-och återgående eller oscillerande rörelse. Sådana anordningar har använts sedan så tidigt som den hellenistiska eran i det tredje århundradet f.Kr. i form av leksaker som automatiskt utförs upprepade funktioner, och senare i automatiserade musik lådor för att slå en hammare i ett förprogrammerat sätt att spela en melodi. En av de mest använda program för kamaxlar i världen idag är öppning och stängning av bränsleventiler i praktiskt taget alla kolv-drivna förbränningsmotorer. Mekanik av en kamaxel

Enheten har en axel med skivor monterade runt längs dess längd kallas kammar. Varje kam är excentrisk - det är inte en likformig cirkulär skiva, utan snarare har en bula. Detta gör att utbuktningen att trycka på ett objekt som kallas en efterföljare gång under varje fullständig rotation av axeln kring sin axel.
Valve Timing

förbränningsmotorer, tidpunkten för öppning och stängning av bränsleinsprutning och gas avgasventiler är oerhört viktigt, och måste synkroniseras med motsvarande rörelse av kolven för att underlätta korrekta motorslag. Detta uppnås med hjälp av kamaxeln för att öppna och stänga ventilerna med förinställda timings. Kamaxeln är ansluten till vevaxeln direkt via kugghjul eller indirekt med en rem eller kedja och därmed, roterar när vevaxeln roterar. Kammarna är placerade mot de motsvarande ventiler i varje cylinder på ett sätt som gör att rätt ventil att vara öppen endast under den högra motorn stroke, hålla den stängd under resten av stroke. Smärre avvikelser i denna kritiska ventiltider resultat i ineffektiv motorprestanda. Stora tidsskillnader kan leda till motorhaveri.
Kamaxel Operation

kamaxeln är utformad för att rotera två gånger med varje rotation av vevaxeln och för varje rotation av kamaxel, fyra ventiler händelser inträffar. Kammar på kamaxeln öppna insugningsventilerna under inloppsslaget, som sedan stängdes i början av kompressionstakten. När det komprimerade bränslet har antänts har vevaxeln avslutat en rotation. Andra kammar spelar in för att öppna avgasventilerna när kolven har flyttat ner betydligt, men inte hela vägen. Dessa ventiler förblir öppen när kolven återvänder uppåt för utblåsningsslaget, låta alla de brända gaserna fly innan de börjar stänga. De kammar för insugningsventilerna börjar att öppna dem igen för att påbörja nästa insugningsslaget.
Performance Tuning

tidpunkterna för kamaxeln spela en viktig roll i prestandajustering av fordon. Både tidpunkten för och dimensionerna för kammarna är förändrade för att leverera inte bara den exakta tidpunkten ventilöppningen, utan också den korrekta omfattningen till vilken ventilen är öppen för optimal prestanda. En lämplig tidpunkt och trimmad kamaxel kan betyda blixtsnabba skillnaden mellan första och andra plats i en tävling i övrigt identiska fordon. Addera
.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/125987.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.