Manuell växellåda Fakta

Det är ingen tvekan om att bilar utrustade med manuella växellådor är roliga att köra. Köra en, du är mer engagerad med din bil. Du är i direkt kontroll över varje aspekt av hur bilen uppträder på vägen. Fortfarande, medan du kanske vet vad det gör, kanske du vet inte hur din manuell växellåda fungerar. Den Fakta

En manuell växellåda består av flera växlar (vanligen fem, men ibland mer eller mindre, beroende på bil). När du kör med en, väljer du varje växel, ändra hur motorns effekt får till drivhjulen på din bil. Hur den gör detta kan variera, beroende på om din bil har fram, bak eller fyrhjulsdrift. Men principerna är desamma.
Historia

Alla bilar före 1938 presenterade manuella växellådor. Det ändrades när General Motors avtäckte den första automatiska växellådan i bilens historia. Sedan dess har de flesta personbilar funnits med manuella och automatiska alternativ.
Så fungerar
p Det är bra att tänka på din 10-växlad cykel när man tänker på hur en manuell växellåda fungerar. Även det sätt den gör det är annorlunda, principerna är desamma. För att ändra förhållandet mellan makt du får till din drivhjulet (s), måste du växla.

På din cykel, kan du se hur dessa redskap arbete, så det är lätt att tänka på. Med din bil, om du tar isär den, måste du visualisera det i ditt sinne istället. På din cykel, växlingar omfördela hur din kedja är placerad,. Därmed ändra hur din trampa makt är att få på bakhjulet och flytta din cykel framåt

med din bil, behöver kugghjulen inte en kedja gå mellan dem. Istället engagera de direkt med varandra. Olika storlekar av redskap och antal tänder på dessa redskap ändra hur makten fördelas. Engagera din koppling gör att din växellåda att frikoppla från den utrustning du har varit i, så att du kan koppla din nästa växelval utan slipning dessa växlar tillsammans.

Uppväxling lindrar påfrestningen av att köra med högre hastighet genom att sänka din rpm . Det är därför du nedväxling när du vill passera en långsammare bil. Nedväxling ökar dina varv, så att du kan använda mer kraft snabbare när golv din gaspedal
Typer

flesta moderna manuellt växlade bilar är fem-hastigheter;. Som är , de har fem växlar (med back) för dig att välja mellan. Några klassiska bilar har tre hastigheter eller fyrväxlad växellåda, och deras växelspakar kan vara placerad på rattstången eller på golvet. En tre-hastighet växelspak monterad på en rattstång är vardagligt tal kallas "tre på trädet," en fyrväxlad växelspak monterad på golvet på liknande sätt kallas "fyra på golvet."

Några högpresterande bilar kan innehålla en sjätte växel. I fallet med högpresterande bilar (oavsett om de har fått en sjätte växel eller ej), kan deras högre utväxling vara vad som kallas "överbelastad." Detta innebär att de är konfigurerade för att tillåta motorn att producera lägre varvtal med bibehållen väghastighet --- vilket är mycket snällare mot din motor, för att inte tala lättare på din bränsleförbrukning.
Varningar

När du först börjar köra med en manuell växellåda, är det lätt att göra misstaget att dumpa kopplingen, dvs drar foten från alltför plötsligt. Om växeln inte har fullt ingrepp, kan detta leda till att mala. Om du plötsligt dumpa din koppling när du är i växeln och inte tillämpar gas, kan du stanna även din bil.

Likaså är det inte ovanligt att rida kopplingen när du först börjar ut. Det är precis vad det låter som - när man ständigt hålla kopplingen inkopplad längre än du faktiskt behöver det. Medan mindre skadlig än slipning dina redskap, det är fortfarande inte bra för livet på din bil. När man vänjer sig de speciella egenheter av bilens växellåda, får du lära dig att undvika båda dessa problem med lätthet.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124792.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.