Vad Är Drivlina på en bil?

En bils drivlinan är konstruerad för att skicka ström från motorn till hjulen och kontrollera mängden vridmoment. Bilar behöver växla mellan flera växlar för att nå olika hastigheter, och bilens drivlinan gör dessa förändringar möjliga. Betydelse

Bilens drivlina består av tre delar: motorn, transmissionen och hjulen. Detta inkluderar koppling, slutväxel, C.V. leder, differential, axlar och drivaxeln på bilen. Varje bil är utformad med en annan drivlina layout, som kännetecknas av hur motorn distribuerar kraft till resten av bilen.
Funktioner

Placeringen av motorn och placeringen av hjulen är de två funktioner som påverkar bilens prestanda. Placeringen av motorn bestämmer hur vikten är fördelad och hur makt släpps ut i resten av bilen. Placeringen av hjulen bestämmer motoreffekten genererade vridmomentet, vilket påverkar också hur snabbt bilen kan accelerera. Bilar kan ha sina motorer placerade i fronten (front-motorer), mitten av bilen (mittmotor) eller i bagageutrymmet (bakre motor).
Typer

p Det finns sju olika typer av drivlinan layouter, och var och en erbjuder olika nivåer av stabilitet och kontroll över fordonet. Drivlina layouter inkluderar: Front Motor, Framhjulsdrift (FF), Front motor, bakhjulsdrift (FR), Mellan motor, bakhjulsdrift (MR), bakre motor, bakhjulsdrift (RR), Front motor, All Wheel Drive (FA), Mid Motor, All Wheel Drive (MA) och svansmotor, All Wheel Drive (RA).
Funktioner

En bil med en FF drivlinan är vanligast i ekonomi bilar som Honda Civic och Mazda Protégé. Dessa bilar är oftast mycket effektiva och inte kräver en energi för att driva bilen. FR drivlinor är vanligast i lyxiga sedaner och blygsamt prissatta sportbilar såsom BMW sedaner och Mazda Miatas. Dessa bilar vanligtvis är utformade med normal vikt fördelning, så de behöver mer kraft i baksätet för att accelerera snabbt. MR drivlina är normalt återfinns i high end sportbilar och Formula One racing bilar. Dessa är de snabbaste presterande bilar eftersom det finns mer tyngd nära den bakre delen av bilen. RR drivlinor finns också i high-end sportbilar som Porsche 911, dessa bilar är mycket kraftfulla eftersom de kräver väldigt lite ström för att accelerera vid höga hastigheter. FA drivlinor finns normalt i stora lastbilar och stadsjeepar som navigerar över ojämn terräng. I dessa fall är vikten jämnt fördelad och befogenheter upp alla fyra sidorna av bilen för störst acceleration. MA drivlinor finns i high-end sportbilar som Lamborghini Murcielago, dessa bilar kan accelerera vid mycket höga hastigheter med minimal effekt på grund av de fyrhjulsdrivna kapacitet. RA drivlinor finns också i sportbilar, och fyrhjulsdrift möjliggör kraftfull acceleration.
Överväganden

Problem med drivlinan oftast i kopplingssystemet (i manuellt växlade bilar), hastighetsmätaren kabel, växelspaken mekanismer och svänghjulet. Svänghjulet är basen av kopplingen, och när detta blir utsliten, kan kopplingen "glida" ofta. Drivlinan kommer att påverkas kraftigt av den här typen av problem, och bilen kan bli instabil vid höga hastigheter. Om det finns ett problem med överföringen, får bilen att göra en skrapning eller rivning brus när du flyttar, det kan också påverka drivlinan systemet, vilket gör det svårt att manövrera bilen även vid låga hastigheter

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124430.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.