Historien om Gears & Simple Machines

Archimedes och andra grekisk vetenskapsman-filosofer kan ha definierat vad vi tycker om så enkla maskiner, men de flesta av dessa maskiner hade redan funnits i årtusenden. Växeln sig är faktiskt inte en av de sex enkla maskiner, det är faktiskt en kombination av flera. Från den lutande enkla planet till kilen, hjulet, remskiva, spak, skruv, och slutligen, växeln, är utvecklingen av maskinerna, både enkla och komplexa, en träffande spegel till utvecklingen av mänskligheten. Det lutande planet

lutande plan eller "ramp" är troligen den äldsta av alla de enkla maskinerna, och förmodligen sträcker sig tillbaka till den första gången proto-man ställde sig upp på hans håriga små ben och insåg att det var svårare att gå uppför än nedförsbacke. Du kan göra argumentet att rampen är grunden för alla maskiner bortsett från spaken, så det verkar vara ett logiskt ställe att börja.
Wedge

kil eller bladet är helt enkelt en kombination av två lutande plan placerade baksida mot baksida, eller kan vara en enda lutande plan på en helt plan yta. Eftersom själva bladet är i själva verket en kil, kan du spåra det tillbaka till de första mänskliga analoger med sin hand-axlar tillverkade av vulkaniskt glas och ben. Men kilen som vi känner den i dag - som ett medel för att dela två objekt - går tillbaka åtminstone till stenbrott av forntida Egypten, över 5000 år sedan. De tidigaste exemplen though, som erhållits i Indien och Mesopotamien, är minst 9.000 till 12.000 år gammal.
The Wheel

Den första dokumenterade hjulen går tillbaka till Irak - då Ur - vid eller omkring 3.500 BC. Hjulet och axeln och hästdragna vagnar som de gett upphov till var en viktig drivkraft bakom det persiska imperiet från ca 3.500 till 1.000 BC. Hjulet som en bärande mekanism är i sig härstammar från det lutande planet, det är egentligen bara ett oändligt antal lutande plan med matchande vinklar, lämnade end-to-end för att skapa en cirkel
. Remskiva

remskiva, av nödvändighet, följt hjulet. Grekerna nämna första användningen av trissan under det fjärde århundradet f.Kr., men det var förmodligen runt långt innan dess. Att vara en utveckling av hjulet, är det förståeligt att det nog inte långt efter sin förfader i utvecklingen. De första skivorna var sannolikt orörlig: bara ett rep kastades över en trädgren eller horisontell balk, men senare wheel-förening av remskivor nästan säkert såg användning i stenbrott stenen för och bygga den stora pyramiden i Giza, cirka 2.560 f.Kr.
Lever

spakarna inte beskrivs och kvantifieras innan Arkimedes kom i 260 f.Kr., hade de funnits i en eller annan form långt innan. Om du ska dra en linje för att dela upp de "familjer" av enkla maskiner, då måste man sätta spaken på egen hand. På många sätt, härleder varje maskin på jorden antingen från spaken, det lutande planet eller båda.
Skruvar Köpa och Gears
p Om du tänker på alla enkla maskiner som antingen i "spaken" familjen eller den "lutande plan" familj, då måste man titta på växlar och skruvar som kusiner av en sort. En skruv är bara en axel - i huvudsak en mycket tjock hjul - med ett lutande plan som börjar på botten och slingrar sig uppåt. De första "växlarna" var hjul med korta handtag och knappar som sticker ut på sidorna. Dessa spakar passar i hål på en matchande hjul, låsa de två tillsammans i rotation. Därifrån tar det inte alltför mycket fantasi för att se hur denna design skulle ha utvecklats till matchningen tand mekanism vi känner idag.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/116758.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.