Vad är skillnaden mellan 5-30 och 20-50 Motor Oil?

Använda rätt olja för din bil är en viktig del av bra underhåll. Motorolja används för att smörja en motors rörliga delar och samtidigt hålla dem svalna, ren och hämmande korrosion. Instruktionsboken anger vanligtvis vilken olja är bäst för ett fordon under normala väder-och körförhållanden. Du bör också överväga sådana variabler som klimat och fordonets ålder när du väljer rätt motorolja. Motorolja kvaliteter 5W-30 och 20W-50 är väldigt annorlunda. Förstå deras skillnader kan hjälpa dig att avgöra vad motorolja är bäst för din bil. Motor Oil Viskositet

Motorolja utfärdas ett index rating av SAE (Society of Automotive Engineers). Detta betyg består av två nummer baserat på oljans viskositet när vid en kall och varm temperatur, respektive. Generellt gäller att ju högre siffra, desto mer resistent oljan är att flyta. Gemensamma betyg varierar från 5W till 60. Den första viskositet numret visas innan "W" (som står för vinter). Den representerar den olja rating i ett kallt klimat. Till exempel är 20W tjockare än 5W innan motorn startas. Den andra siffran anger viskositeten rating av oljan när motorn når arbetstemperatur. Detta innebär att den 20W-50 är mer viskösa än det 5W-30 motorolja när motorn når rätt temperatur för körning. Ju mer motståndskraftiga motorolja är att gallring när det värms upp, desto högre är dess andra nummer. Tjockare olja smörjer allmänhet motordelar bättre än tunnare olja.
Viskositet och Temperatur

låg viskositet motoroljor är att föredra i kalla klimat eftersom de är tunnare och flöde lättare extremt kalla temperaturer. Ett fordon med olja med hög viskositet kan ha problem med att starta upp i extremt kallt väder. Omvänt, hög viskositet oljor är att föredra i varmare klimat. Densiteten skyddar motorns delar och förbättrar fordonets prestanda.
5W-30 Motor Oil

5W-30 olja är bäst för fordon som regelbundet drivs i kallare klimat där temperaturen kan sjunka under 0 grader Fahrenheit. Det är en lätt olja som kommer att cirkulera genom en motor snabbare än en tätare klass. 5W-30 är utformad för användning i kallare klimat där kalla motorn startar är gemensamma. Det är allmänt rekommenderas för nya och hög körsträcka fordon under alla väderförhållanden. Motor Oil

grund av dess höga viskositet, 20W-50
20W-50 är lämplig för varmare klimat. Det rekommenderas varmt för äldre fordon. Oljans täthet skyddar åldrande motordelar och hjälper till att förhindra läckage som är vanligt med äldre bilar. Det är viktigt att notera att 20W-50 olja kan vara för tjockt för många nyare personbilar och kan orsaka allvarliga motorskador. Kontrollera med en bil professionell före bytet motoroljor.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/132036.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.