Metaller som används i katalysatorer

Av vikt, katalysatorer är en av de dyraste komponenterna på din bil. Att sälja ett enda kilo av ren palladium används i många omvandlare skulle netto du nog att köpa en $ 65.000 hus i förorterna, en 2010 BMW M5, en begagnad 2005 Subaru WRX och en vecka på Disney World. Medan de flesta omvandlare innehåller mindre än hälften ett uns av ädla metaller, kan en begagnad vara ändå värt flera hundra dollar för en metall återvinnare. Stainless Steel

Nästan alla omvandlare använder ett rostfritt stål för att motstå de korrosiva kemikalier och höga temperaturer omvandlaren måste uthärda.
Oädla metaller Katalysatorer

Några av de vanligaste katalyserande elementen är järn /stål, mangan, nickel och koppar. Dessa metaller används i olika mängder beroende på catalyzation krav och plats. Europa tillåter inte katalysatorer utnyttjar nickel, som tenderar att bilda skadliga föreningar i närvaro av kolmonoxid. Koppar är verboten i USA, eftersom den bildar cancerframkallande kemikalier som kallas dioxiner.
Platinum

oraffinerat platina ser ut ungefär som cheddarost, raffinerade legeringar gnistra i en silvervit. Denna korrosionsbeständiga och mycket formbar metall är uppskattad för användning i smycken beslutsfattande och skulptur, där det ofta används som ett matt-bevis substitut för silver. Platina används i både de primära och sekundära delar av en trevägs katalysator, och hjälper de mer specialiserade metallerna att mer effektivt fånga kväve-och syreatomer. Som av November 2010, säljs ren raffinerad platina för ca $ 1745 per ounce. Addera Rhodium

Rodium används i den första av omvandlarens två katalytiska block, och minskar utsläppen genom att fånga kväveatomema från (N2O) kväveoxid molekyler när de passerar förbi. Detta lämnar en ström av rent syre (O2), som strömmar genom omvandlaren. De tagna kväveatomer bryta småningom och kombinera med andra kväve-atomer för att bilda ren kvävgas (N2). Som av 2010, säljs raffinerade rodium för ca $ 6850 per ounce.
Palladium

Platinum är den flaggskepp inslag av ett antal metaller kallad "platina grupp. " Resten av denna grupp består av rutenium, iridium, osmium och palladium. Även om alla dessa har mycket liknande katalyserande egenskaper, är palladium bäst bland dem fånga syreatomer. Palladium (tillsammans med platina) används i den andra katalysatorn blocket för att fånga och hålla syremolekyler från det första blocket: s reaktion (som producerade O2 och N2). De tagna syreatomer kombinera med oförbränt bränsle för att skapa koldioxid och värme. Detta värme ökar palladium förmåga att katalysera kolmonoxid till de mer inerta koldioxid. Ren palladium säljs för ungefär $ 10,427 per uns i 2010 års priser.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/128840.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.