Natriumsilikat för en motor

Natriumsilikat (SS) har länge använts för att täta uppfarter, ställa kläder färgämnen, bevara mat och täta små sprickor i system motorkylning. Däremot har den moderna "Cash for Clunkers"-programmet bidragit till att omarbeta denna mångsidiga "flytande glas" i en ny, mindre smickrande ljus. Som det visar sig, har SS en något mörkare sida när de används i precis rätt (eller fel) förhållanden. Egenskaper

Natriumsilikat s vardagligt smeknamn (flytande glas) beskriver ämnet och dess egenskaper ganska väl. SS (kemiskt namn Na2SiO3) görs genom att kombinera smält natriumkarbonat och kiseldioxid (i princip sand), vilket resulterar i ett vitt pulver som härmar många av de egenskaper hos ett salt i pulverform tillstånd. Emellertid när den löses i vatten och upphettas till över 210-220 grader Fahrenheit, förlorar SS dess vattenmolekyler och smälter i ett tunt skikt av glas. Glaset lagret är ganska bräcklig, men det gör ett bra jobb för tätning av läckor och kommer inte att smälta vid något under 1.500 grader.
Tätningsfunktion

När läggs till en motors kylvätska, kommer den flytande glas Lös och hålla sig till några heta, vassa kanter. När en motor har ett kylsystem läcka i topplocket, topplockspackning eller blocket, samlar SS runt sprickan. Den uppvärmda luften runt sprickan torkar den flytande glas tillbaka till sin kristallina formen. Med tiden bygger SS upp i koncentriska lager av glas, som så småningom kommer att täta eventuella läckage av upp till 1/16 tum i bredd. Många typer av frostskyddsmedel (Inklusive Chryslers egna "Äkta Mopar" märke) innehåller spårmängder av flytande glas att avvärja mindre läckage.
Sealing Nackdelar

du kanske tror, ​​tätningen skapad av flytande glas är mycket skör. De flesta kommersiella flytande glas tätningsmedel innehåller spårmängder av lösta metalljoner, vilket bidrar till att stärka spricka reparation. Utan sådana metaller, skulle glaset patch (som inte expanderar lika mycket vid temperatur som aluminium eller järn) lossnar och slutligen spricka i bitar.
Tätning med glas

Flytande glas kan lätt täppa bilens värmeelementet, så kopplar den och loopa raderna värmeelementet tillsammans skulle vara en bra idé medan behandling av en spricka. Flytande glas är inte kompatibelt med vissa typer av frostskyddsmedel, så du måste spola kylsystemet både före och efter behandlingen.
Motor Disabler

Flytande glas har fått viss berömmelse, eftersom den federala "Cash for Clunkers"-programmet trädde i kraft. Ett uppdrag med programmet var att någon "clunker" måste ha sin drivlina permanent handikappad. Kisel är hårdare än aluminium och bärande material, vilket innebär att alla flytande glas i motorns olja snabbt att skära sönder varje rörlig del det kommer i kontakt med. Detta lilla trick har varit känt för mekanik för årtionden (till förfäran av dem som aldrig betalade sina reparationskostnader).

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/126311.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.