Keramiska Bromsbelägg Pros & Cons

Bromsbelägg har utvecklats en hel del under åren. Asbest kuddar brukade vara standard, tills hälsoproblem öppnade dörren för semi-metalliska kuddar för att ta ledningen. De första keramiska bromsbelägg användes för vissa utrustningar applikationer i 1985. De började göra sin väg till kommersiella bilar i början av 1990. Idag är keramiska bromsbelägg används, med för-och nackdelar. Fakta

Bromsbelägg är ansvariga för faktiskt stoppa bilen. När bromspedalen trycks i en skiva bromssystem, aktiverar det bromsok som trycker bromsbeläggen mot däcket rotorer. Bromsbeläggen måste kunna absorbera tillräckligt med energi och värme för att gripa däcket och minska hastigheten.
Fördelar

Ytorna på keramiska bromsbelägg är tillverkade av keramiska material och koppar fibrer. Detta står i skarp kontrast till semi-metalliska dynor som använder stålull och fibrer. Medan stål är stark och leder värme bort från rotorerna, det är bullriga och faktiskt fungerar som ett slipmedel, som bidrar till rotorn slitage.

I jämförelse keramiska bromsbelägg är mycket tystare. De hanterar extremt höga temperaturer med lite fade, ger dem möjlighet att återhämta sig snabbt och orsaka mindre skador på rotorer. De keramiska föreningar dämpar buller och skift vibrationer till frekvenser högre än det mänskliga örat kan upptäcka, gör irriterande tjut ett minne blott.

När keramiska bromsbelägg slits, de producerar finare, lättare stoft än deras semi- metalliska motsvarigheter. Dammet fastnar inte på hjulen, hålla dem renare.

Studier har också visat keramiska bromsbelägg har längre livslängd utan att någonsin göra avkall på bullerbekämpning, rotor liv eller bromsförmåga.


Funktioner

Keramiska bromsbelägg har tre funktioner som inte finns på andra block:. avfasningar, slots och isolatorn shims

speciellt vinklade eller avfasade kanterna på en keramisk broms pad kallas faser. De minskar dynans yta, skapar mer griptrycket och minska buller när bromsarna först tillämpas.

Keramiska bromsbelägg har även slitsar eller spår skurna i dynan för att ändra vibrationer frekvens och att tillåta gas och stoft att fly vid höga temperaturer.

Insulator shims är ännu en åtgärd som vidtas för att minska bullret. De ger ett extra lager att absorbera ljud och dämpa vibrationer.
Överväganden

Inte alla keramiska bromsbelägg är desamma. Den exakta sammansättningen av det keramiska-baserade friktionsmaterialet varierar mellan tillverkare. Det är viktigt att veta exakt keramiska material som används, deras partikelstorlekar, distribution och hårdhet, eftersom alla dessa faktorer kan påverka prestandan.
Varningar

Keramiska bromsbelägg tenderar att vara dyrare än halvmetalliska trampdynor. Keramiska kuddar är inte lämpliga för alla applikationer. Använd aldrig keramiska kuddar att ersätta de semi-metalliska kuddar på större och tyngre lastbilar och stadsjeepar, eftersom metallen foder kan krävas för att hantera de kraftiga vikter och förhöjda temperaturer.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124810.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.