Förgasare Fakta

Syftet med en förgasare är att blanda bränsle och luft för tandning i en förbränningsmotor. Eftersom de uppfanns i slutet av artonhundratalet, har förgasare utvecklats tillsammans med andra delar av fordonsteknik mot mer kraftfulla, effektiva motorer. Idag förgasare är i stort sett frånvarande från vanliga bilar, har ersatts av insprutningssystem under de senaste decennierna. Syfte
p Alla förgasare blandning bränsle och luft jämnt, förbereder den för inresa till en motors förbränningsrum. Olika typer av förgasare åstadkomma detta på olika sätt, men alla förlitar sig på Bernoulli-principen, som innebär det dynamiska trycket hos ett luftflöde. Förgasare mätaren trycket av luft dras in till motorn och justera mängden bränsle accordingly.The största skillnaden mellan de flesta förgasare är placeringen av deras luftintagen. När luft dras från sidan av en förgasare, är det känt som ett sidedraft förgasaren. När luften sugs från ovan, är det känt som en downdraft förgasare. Placering av luftintag tillåter förgasare kan monteras på olika punkter i ett fordons motorrum, eller staplas bland en rad förgasare utan att blockera deras intag.
Multibarrel Förgasare

De enklaste förgasare innehåller ett enda intag, eller fat, genom vilken luften strömmar. Mer komplexa förgasare, så kallade multibarrel förgasare, kan innehålla flera tunnor som tillåter mer luft att komma in i motorn. Detta är särskilt användbart för motorer med stora volymer och ökad luft requirements.On en multibarrel förgasare, kan en tunna betecknas som den primära pipan, och det kommer att fungera i alla lägen. Sekundära fat kommer att aktiveras när mer luft behövs än den primära cylindern kan ge när den är helt öppen. Men inte alla muitlbarrel förgasare öppna i etapper som beskrivs här. Några, som de om racing motorer, kan öppna alla tunnor på en gång. Andra multibarrel förgasarna kan tjäna syftet att två separata förgasare, mata luft i två olika riktningar mot två banker av cylindrar (som i en V-motor).
Choke Configuration

Any given förgasare kan identifieras som antingen fast choke eller variabel choke. Fasta choke förgasare är vanligare för grundläggande fordonsapplikationer. De är oftast utformade med nedåtriktade luftintag. I en fast choke förgasare, skapar den luft som strömmar in i pipan tryck som tillåter mer än en viss mängd bränsle att strömma in i förgasaren. När trycket ökar, rinner mindre bränsle i. När trycket minskar, får mer bränsle enter.Variable flöde förgasare, som ibland kallas konstant depression förgasare, är oftast sidedraft förgasare som använder lufttryck för att driva en förbindningstapp som ingriper med jet där bränslet kommer in . Detta system varierar indirekt öppnandet av bränslestrålen, och därmed styra mängden bränsle tillåts komma in i förgasaren.
Manuell styrning av Förgasare

Även om det inte vanligt i bilar kan vissa förgasare styras manuellt av föraren. Dessa inkluderar motorcykel och flygplan förgasare. I fallet med en flygmotor, är mängden luft som kommer in i motorn endast en faktor att beakta. Densiteten för att luft är också viktig, eftersom det vid högre höjder luftkvaliteten är mycket olika och mindre syre är närvarande för förbränning. Piloten kan ha möjlighet att styra choke, vilket möjliggör mer luft för att bibehålla motoreffekten vid högre altitudes.Motorcycles kan anställa en sidedraft förgasare med en styrutrustning som gör att föraren kan översvämma förgasaren med bränsle, vilket gör det lättare att starta ett kall motor. Nackdelen med denna funktion är möjligheten att bränslet kommer att flöda förgasaren och hamna på själva motorn, där det skulle brinna när motorn värms upp.
Catalytic Förgasare
< p> En av de viktigaste funktionerna hos en förgasare är inte bara att blanda bränsle och luft i rätt förhållande, men att göra det jämnt för bästa möjliga (jämnaste och mest kraftfulla) förbränning. Katalytiska förgasare innefattar en katalytisk metall (vanligtvis platina eller nickel) som kemiskt reagerar med bränslet för att hjälpa till att reda ut orenheter och säkerställa en enhetlig lösning in i förbränningskammaren. Det katalytiska materialet bryts i huvudsak bränslet ned i sina elementära beståndsdelar, gör det möjligt att blanda mer evenly.The katalytisk förgasaren är en föregångare till den moderna katalysatorn, som är en del av en motors avgassystem där det hjälper till att bryta ner skadliga avgaser.
Addera ditt .from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124684.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.