Om roterande motorer

En roterande motorn är en förbränningsmotor som ersätter det traditionella kolven med en rötor. Rotorn rör sig i en cirkulär rörelse (ersätter återgående kolv) och fortsätter genom samma fyrtaktscykel av intag, kompression, tändning, och avgaser. Teori

roterande motorn arbetar enligt samma principer som en kolv-baserad motor. En blandning av bränsle och luft dras in i en förbränningskammare där den komprimeras och sedan antänds av en gnista, vilket resulterar i motorns effekt stroke. Den nästa cykel hos motorn släpper avgaserna och drar in mer bränsle och luft för nästa tändning. Men till skillnad från en kolvmotor, i vilken alla fyra delar av processen sker i samma cylindriska utrymmet, använder en rotationsmotor den centrala rotorn för att flytta bränslet till olika avdelningar hos motorn för varje steg av processen. Den kontinuerliga cykel av förbränning driver rotorn, som ibland kallas en roterande kolv, som sedan är fäst vid en drivaxel för att slutligen driva fordonet.
Historik

roterande motor var en av de tidigaste mönster av förbränningsmotorer. Roterande motor mönster kan spåras så långt tillbaka som 1880-talet. Stephen Balzer, en amerikansk ingenjör, designade roterande motorer på 1890-talet. Balzer motorer var ljud men hans ekonomiska problem hindrade honom från att saluföra dem successfully.Rotary motorer nådde sin höjdpunkt i popularitet under första världskriget, men framsteg inom återgående kolvar gjorde dem till stor del föråldrade av 1920-talet. Ett återupplivande av slag uppstod med Wankel roterande motor, utvecklades på 1950-talet av den tyske ingenjören Felix Wankel. Medan Wankel roterande motorer används i flera typer av fordon idag, kolvmotorer dominerar fortfarande området.
Applications

roterande motor som ursprungligen användes i flygplan motorer. I början av 1900-talet började amerikanska biltillverkaren Adams-Farwell med roterande motorer i sina bilar. Roterande motorer användes också i motorcycles.The roterande motor nådde sin höjdpunkt under första världskriget när flyget tekniken snabbt framåt. Efter kriget experimenterade biltillverkare med roterande motor-drivna bilar, men kolvmotor blev snart branschstandard. Den moderna Wankel roterande motor är mest känd för dess användning i bilar från japanska biltillverkaren Mazda, i sin RX-serie av sportbilar. Andra tillämpningar av Wankel roterande motorn omfattar små vattenskotrar, motorsågar, gasgeneratorer, och go kart.
Fördelar

roterande motor har flera tydliga fördelar jämfört med fram-och återgående kolvmotor. Ledande bland dessa är dess enkelhet. Den roterande motor innehåller ingen kamaxel, ventiler, vipparmar, eller kuggremmar. Den har också något behov av ett svänghjul, eftersom dess rörelse är revolutionerande snarare än fram-och återgående. En roterande motor är naturligt balanserad, och avsaknaden av ett svänghjul betyder minskad vikt. Detta görs roterande motorer speciellt attraktiva för luftfarten användning, där vikten är paramount.Rotary motorer kan också utformas för att vara mycket bränsleeffektiv. De är kända för långsiktig tillförlitlighet och låg produktionskostnad. Addera Mazda

kanske mest anmärkningsvärda nutida tillämpning av Wankel roterande motor som sitter i Mazda RX sport bilar. RX-8, liksom sina föregångare RX-7 och RX3, använder en roterande motor för att uppnå perfekt viktfördelning. Den roterande motor ger också hög prestanda siffror utan den stora cylindervolymen (och resulterande bränsleförbrukning) av de flesta sportbilar. Racing versioner av RX-8 har varit framgångsrika på olika racingbanor.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/car-makes-models/98806.html

Previous:
Next:

Bilmärken modeller

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.