Kommer Kallt väder påverkar bilens prestanda

Automobiles är petiga djur:? Lojal som en schäfer när du behandlar dem väl, temperamentsfull som en tre-åring när du inte gör det. Extremt låga temperaturer kan inte nödvändigtvis köra din bil till anfall, men de kommer säkert att flytta den en bit utanför sin komfortzon. Där prestanda är berörda, bör du alltid komma ihåg att köra till Publix på våren innebär en något mindre komplicerad dans av materialfysik än bomba ner Road Atlanta i mitt i vintern. Engine Performance

När du får din motor igång och upp till arbetstemperatur, kommer lägre utomhustemperaturer resulterar alltid i en ökning av hästkrafter och vridmoment. Kall luft är syre-tät luft, eftersom syre densitet fortsätter att öka hela vägen ner till punkten att syret själv förvandlas till en vätska, som är negativ 295 grader Fahrenheit, om du undrar. Detta gäller särskilt om turboladdade eller överladdade motorer, vilka förökar utanför lufttrycket med en faktor av 1,5-till-1 till 2,5-till-1. Detta multiplicerar den relativa förändringen i utomhusluften täthet och tryck med en samstämmig belopp, vilket innebär att motorn kan bränna ännu mer bränsle och göra mer hästkrafter. Tumregeln är att, för icke-turbo-överladdade motorer, hästkrafter ökar med cirka en procent för varje 10 graders sänkning av intaget lufttemperatur. Multiplicera det med turboladdningskompressorn s tryckförhållande som tillämpligt. Till exempel kan du få en 11-procentig ökning om du kör en 1.1-till-1 tryckförhållande eller en 15-procentig ökning av effekt för en 1,5-till-1-förhållande.
Suspension

Generellt sett kommer fjädring agera långt svårare än det egentligen är i kallt väder. Resultatet är - hypotetiskt - bättre hantering på bekostnad av en något hårdare åktur. Detta sker i allmänhet av tre skäl. Bilens chocker är fyllda med olja, och låga temperaturer påverkar olje stötdämpare precis som de kommer olja i bilens motor. Kall olja är tjockare och segare, resisting flödet genom doseringshålen i stötdämparna och resulterar i en funktionellt styvare chock. Låga temperaturer gör också metallfjädrar hårdare och sprödare, vilket ökar fjäderkonstant och hjälper fjädrarna att bättre kontrollera krängning. De gummibussningar i din fjädring reagerar på ungefär samma sätt, blir svårare och avböjande mindre under belastning. Dessa saker kommer att förbli sann fram till den punkt att dina stötar, fjädrar och bussningar värma upp, men de bör ändå vara lite styvare än de skulle under varmare förhållanden.
Bromsar

nyheterna där bromsarna är berörda är lite av en mixed bag. Bromsbelägg fungerar som ett slags givare, svarvning rörelseenergi - rörlighet - till termisk energi via friktion. Bromsbelägg och rotorer kräver en viss mängd värme för att producera den friktion som krävs för att stoppa bilen, allt under det och du kan lika gärna gnugga smorda pinnar tillsammans. Detta gäller särskilt resultatorienterade keramik, metall och semi-metalliska kuddar optimerade för att motstå blekna vid höga arbetstemperaturer. Lyckligtvis kommer de flesta bromsbelägg producera acceptabel bromskraft på runt 50 grader Fahrenheit, vilket innebär att de får upp till temperaturen ganska snabbt efter första ansökan. Den goda nyheten är att, samtidigt som du kan förlora lite av bromskraft under initial inbromsning i slutet av en lång rak, låga temperaturer kommer att kyla rotorerna mycket snabbt och hjälpa till att förneka utmattningsrisk efter upprepade hårda applikationer.


Däck

Samma affär som bromsarna här: en blandad kompott av nyheter som i slutändan kan gynna dig om du vet hur man tillämpar den. Däcken har ett utbud temperatur drift precis som bromsarna, under en viss temperatur däckens gummi blir hård och förlorar greppet, men att få dem upp till full driftstemperatur bör inte ta lång tid om du verkligen driver bilen till dess gränser. Nackdelen är att resultatorienterade däck optimerade för att arbeta vid höga temperaturer kan uppvisa en initial förlust av greppet. Fördelen är att kallare temperaturer hjälper till att hålla däcken svalare för ökad livslängd och ökad stabilitet vid höga hastigheter. Om du är racing, kan du överväga att byta till en mjukare gummiblandning för att skapa mer friktion och att kapitalisera på den kalla luften och spår. Akta dig för plötsliga förändringar i överstyrning /understyrning balansen i kalla temperaturer, särskilt under hörnet inresa och utresa. Shifting däck temperaturer kan förändra däckens friktionsegenskaper snabbare än du kan kompensera.

.from:http://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/116745.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.