Motorer: Hög By-Pass Turbo Fan Vs. Turbojets

Jetmotorer har gått igenom en hel del förändringar sedan den första inspelade exempel byggdes under första århundradet e.Kr. Få kunde ha känt när de såg att första lilla ångdrivna leksak som skulle bana väg för den största och mest effektiva kraftverk konstruerade någonsin av människan. Även turbojetmotorer var ursprungligen tänkt att vara den bästa möjliga kraftverk för fortsatt snabb flygning, hittade senare ingenjörer några betydande förbättringar genom att införliva den gamla standby, propellern. Turbojet Design

turbojetmotorer är en typ av förbränningsmotor som använder kontinuerligt flöde för att ge ström i stället för den fram-och återgående kolv-och vevaxelenheten används i konventionella motorer. En turbojet använder en central axel med två uppsättningarna blad, en på baksidan och en på framsidan. De främre bladen pressa luft in i förbränningskammaren, där det kombineras med bränsle, antänds och tvingas genom den andra uppsättningen innan du avslutar som dragkraft. Den andra uppsättningen blad använder avgasflödet att snurra axeln, som snurrar den första uppsättningen och fortsätter cykeln.
Turbofan Design

turbofans och deras nära släktingar turboprop är en evolutionär skede av turbojetmotor. Ett sätt att tänka på en turbofläkt /turboprop är att föreställa bultning en mycket stor propeller, eller fläkten, på framsidan av turbojetmotor centrum axel, strax före den första uppsättningen av kompressorblad och större runt än själva motorn. Om du bifogar att fläkt i en cylinder som sträcker sig längden av motor, kommer alla dess dragkraft gå genom utrymmet mellan motorn och yttre cylindern före blandning med motorns avgaser och utträder som extra dragkraft. Denna extra fläkt dragkraft kallas bypass luft, om dragkraften kommer från en turbofläkt s bypass luft är mer än det som tillhandahålls av den centrala turbojet, blir det en "high-bypass" turbofläkt
<. br> Effektiv Thrust

Effektiv dragkraft är en stark indikator på bränsleekonomi, och definieras som hur hårt motorn kan driva mot luften runt den. Om ni föreställa luften som ett tunt papper, tänk på motorns dragkraft som ditt finger stansning ett hål genom den. Genom att trycka mot papperet med en knuten näve i stället för ett enda finger, kan du använda mer kraft på papperets yta utan att riva igenom. Likaså om den dragkraft som kommer ut av en jet avgaser går betydligt snabbare än luften runt det, kommer det slå helt enkelt ren genom luften utan att trycka på den.
Turbofan Ekonomi

turbojetmotor avgaser går mycket snabbt då den lämnar motorn, genom att blanda den avgaserna med den långsammare rörliga luft från den främre fläkten, kan motorn få bättre köp för att driva flygplanet. Det är av denna anledning som hög-bypass turbofans ofta används i last transportörer och flygplan, där bränsleekonomi och ihållande hastighet är viktigare än hög hastighet kapacitet.
Turbojet Hastighet

Den primära nackdelen med stora turbofläktmotorer är att luften går in i fläkten inte kan överskrida en viss hastighet, vilket vanligtvis sker runt ljudvallen. Trots alla moderna turbofans använda någon form av kåpan för att bromsa den inkommande luften, det finns bara så mycket man kan göra styrhastighet inloppsluft på Mach 2 utan att begränsa luftflödet. Det är därför de flesta high-speed stridsflygplan använder låg-bypass (liten propeller /fläkt) turbofans som fortfarande ger en smula extra dragkraft och ekonomi utan behov av mycket långsamma insugningsluften.


.from:http://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/other-autos/112631.html

Previous:
Next:

Andra Autos

 

Copyright (c) http://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.