Växellådsolja Specifikationer

Växellådan eller överföring, översätter kinetisk rörelse i kraft och vridmoment. Standarden växellådan är automatisk eller manuell växellåda på ett fordon. American Petroleum Institute (API) kategoriserar olika växellådsoljor i GL (kugghjulssmörjmedel) betyg. GL-4 och GL-5 är de gällande normerna för de flesta växellådor till fordon, men GL-1, GL-2, GL-3 och GL-6 stöddes av API förrän 1996. GL4 och GL-5

GL-4 och GL-5 är de gällande normerna för vanliga växellådor. GL-4 ger smörjning för transmissioner som arbetar under lägre hastigheter och belastningar. Vissa tillverkare kallar för GL-4 oljor i en manuell växellåda. Denna olja ger lägre skydd än GL-5, men de manuella växellådor skapar lägre friktion, vilket gör oljan idealisk för denna typ av växellåda. GL-5 är tillämplig på sändningar som varierar i hastighet och vridmoment. Automatiska växellådor lägger mer stress på växlarna, ökar friktionen. GL-5 kvalificering kräver vissa nivåer av tillsatser för att tillgodose den högre friktion som skapas av hyphoid sändningar. GL-5 kan användas i synkroniserade manuella växellådor och begränsad-slip differentialer.
Separata Ämnesrubriker

MT-1, MIL-PRF-2105E, och SAE J2360 erbjudande industriella motsvarigheter till GL klassificeringar. MT-1 indikerar oljor acceptabla för icke-synkroniserade manuella växellådor som finns i bussar och tunga lastbilar. MT-1 ger högre nivåer av skydd på grund av den industriella karaktären av dessa sändningar, vilket möjliggör förbättrat underhåll på tätningarna och redskap. MIL-PRF-2105E och SAE J2360 är militär-grade variationer av MT-1-standarderna. SAE J2360 är den globala motsvarigheten MIL-PRF-2105E. En tillverkare att visa prestanda och tillförlitlighet av oljan under svåra-stress situationer, såsom öken villkor, att kvalificera sig som en av bägge typer.
Vikter

Oil vikten varierar. Standard Oil mäts genom SAE vikter, (t.ex. SAE 5W30, SAE 10W40). Transmissionsoljor använder liknande mått för vikten av oljan. De flesta fordon sändningar använder 75W90 eller 80W90. Denna vikt är standard för ett genomsnittligt fordon som inte kräver högt vridmoment eller stress. 75w140 och 80w140 är typiskt för olja i begränsat-slip differentialer och transmissioner finns på tunga lastbilar och högpresterande bilar. Den tyngre vikt ger bättre skydd vid högre temperaturer, men det är tjockare vid högre temperaturer så fungerar inte optimalt i en standard-sized transmission.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/128359.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.