Typer av redskap och växellådor

Varje bil har en växellåda, som ibland kallas en växellåda. En sändning har kugghjul inuti det att överföra kraften i bilens motor till bilens hjul. Alla överföringar har flera växlar inne, att en bil har rätt redskap för varje given situation. Men det finns flera typer av växellådor, och skillnaderna mellan dem har en betydande inverkan på hur en bil fungerar. Manuell växellåda
Manuella växellådor har en pinne skift.

En manuell växellåda är en växellåda som tillåter föraren att välja växlar på ska med hjälp av en pinne skift. För att välja en växel, måste föraren trampa först kopplingspedalen, vilket är unikt för manuellt växlade bilar. Denna åtgärd frikopplar växellådan från motorn. När en växel har valts ut genom att flytta reglaget till rätt position kopplingen kan frigöras, återansluta motorn till växellådan.

Den manuella växellådan är sällsynt i moderna bilar, men anses vara överlägsen i sportbilar. Möjligheten att välja önskad växel vilja ger föraren en högre grad av kontroll över bilens beteende än med de flesta andra typer av växellådor. Manuella växellådor är också den minst dyra att köpa och så betraktas gynnsamma i ekonomi bilar.
Automatväxellåda

Automatiska växellådor kan välja redskap utan direkt input från drivrutin. Beslutet att växla görs med bilens färddator, som ändrar växlar baserat på positionen av gaspedalen och bromsen, hastigheten på fordonet och andra villkor. Automatiska växellådor har ingen koppling och istället är anslutna till motorn genom en del som kallas en momentomvandlare. Momentomvandlaren utför en uppgift som liknar kopplingen men kräver inte inmatning från föraren.

Den överlägset mest populära växellådan i moderna bilar, satte automatik mindre belastning på föraren och föredras i familjen sedans, minibussar och lyxbilar. Automatiska växellådor kan hittas i sportbilar, och i sådana tillämpningar föraren ges ofta en viss kontroll över växelval med hjälp av shifter paddlar bakom ratten.
Direct-Shift Gearbox

En ny och framväxande typ av växellåda, direkt-växellåda, söker nå en kompromiss mellan egenskaperna hos manuella och automatiska växellådor. Mekaniskt en direkt-skift innefattar två kopplingar och komponenter som liknar vad som skulle finnas i en manuell växellåda. En koppling används för att ansluta motorn till växellådan, medan den andra förväljer nästa växel. När nästa växel begärt av föraren den första kopplingen frikopplar och andra ingrepp, skapar en sömlös övergång mellan växlarna.

Direkt-växellådor är unik genom att den kan manövreras antingen manuellt eller automatiskt. I manuellt läge, kontrollerar föraren växelval med växelpaddlar bakom ratten. I automatläget styr bilens färddator växelval. Denna mångsidighet gör att föraren av en bil utrustad med en direkt-växellåda endast har att styra växling av bilens växlar när han väljer att göra det.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/126010.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.