Fakta om bilen Motor

De flesta moderna bilar drivs med fyrtakts, förbränningsmotorer bensinmotorer. Denna typ av motor har förfinats så fordonsteknik har fortsatt att avancera under det senaste århundradet. Medan även de mest grundläggande bilmotorn är en komplicerad maskin, principerna bakom dess funktion är lätta att förstå. Review, en V8-motor
Motor Grunderna

flesta moderna bilar använder en förbränningsmotor. Mer specifikt är den återgående kolvar vanligaste. Motorer av denna typ benämns ofta för sin storlek både i fråga om den totala inre volymen och antalet cylindrar. Cylindrar kan ordnas på flera sätt: en rak rad (känd som en rak eller radmotor), mittemot varandra (en platt motor) eller i vinkel mot varandra (den populära V-konfiguration). Således är en 3.8L V6 en motor med en total förskjutning på 3,8 liter och sex cylindrar anordnade i två rader med tre cylindrar vardera. Motor volymer ibland också noteras i termer av cubic inches eller kubikcentimeter.
De fyrtakts

flesta motorer använder en fyrtakts. Denna motor cykel består av intag, kompression, förbränning och avgaser. I intaget fasen, är bränsle och luft dras in i en av kompressionskamrama. En kolv stiger i kammaren, komprimering av blandningen. Förbränningen fasen börjar när den komprimerade bränsleblandningen antänds med en gnista från tändstiftet. Den resulterande explosionen, känd som arbetsslaget, tvingar kolven ned och snurrar vevaxeln, vilket driver bilen. Slutligen öppnar en avgasventil för att möjliggöra för utvisning av avgaser och alla bränslen som inte bränner.
Problem

Bilmotorer uppleva en mängd olika problem. Vissa av dessa kan fästas enkelt, och andra kan göra att motorn definitivt obrukbart. Använda bensin med lågt oktantal kan resultera i motorknackning, är som faktiskt en för tidig förbränning i en av cylindrarna. En sprucken motorblocket är en av de mer allvarliga problem en motor kan ha. Blåst huvudet packningar är vanligare, och kan uppstå när en motor överhettas eller packningen slits. En trasig vevstake eller felaktiga tändstift kan lämna en motor med en eller flera icke-funktionella cylindrar, beröva den makten.
Underhåll

Medan de flesta bilmotorer så småningom kommer att kräva större reparation, bör en grundläggande underhåll schema följas för att säkerställa att motorn håller så länge som möjligt och fungerar säkert och effektivt. Regelbundna oljebyten är ett måste, eftersom ny olja kommer att hålla motorn smörjs och trim. Dessutom kommer upprätthålla en adekvat nivå av motorns kylvätska i bilen hålla en motor från överhettning. Ibland tändstift kan behöva bytas ut. Motorns luftfilter, som renar luften som blandas med bränslet före förbränning, är en annan punkt som bör bytas ut vid behov.
Andra motortyper

Förutom standard, bensindriven förbränningsmotor, är andra typer av motorer som används i vissa bilar. Medan den stora majoriteten av motorer är fram-och återgående kolvar, som beskrivs här, roterande motorer arbetar på liknande principer men använder en roterande rotorn i stället för en uppsättning kolvar att skapa kompression. Dieselmotorer är liknar bensinmotorer men är utformade för att bränna dieselbränsle, som antänds med varm luft i stället för en gnista. Bilar som drivs med alternativa bränslen som vätgas eller el, blir också allt vanligare.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124944.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.